Kiše doprinele pegavosti i plamenjači krompira

Na području Novog Sada usevi krompira se u zavisnosti od vremena sadnje, sortimenta i prethodno primenjenih agrotehničkih mera nalaze u fazi od puno cvetanje (BBCH 65) do faze 10 odsto bobica u prvoj cvasti dostigle krajnju veličinu (BBCH 71).

– Uslovi u proizvodnji krompira na području Novog Sada u prethodnom periodu (sa lokalnim padavinama, visokim vrednostima relativne vlažnosti vazduha i registrovanim temperaturama) su bili veoma povoljni za razvoj gljiva prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophthora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

S obzirom da se usevi nalaze u izuzetno osetljivim fazama razvoja, proizvođačima se i dalje preporučuje primena nekog od navedenih fungicida koji u sebi imaju sistemičnu i kontaktnu komponentu: Fuzija plus (propamokarb-hidrohlorid+fluazinam) 2 l/ha (registrovan i za crnu pegavost) ili Ridomil Gold MZ 68 WG, Alijansa (metalaksil-M+mankozeb) 2,5 kg/ha (registrovani i za crnu pegavost) ili Supernova 72 WP, Aritmetil M  (metalaksil-M+mankozeb) 2,5 kg/ha ili Silueta (propamokrb-hidrohlorid+mankozeb) 4l/ha ili Infinito SC (propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) 1,2-1,6 l/ha ili Leonida (metalaksil-M+fluazinam) 0,5-0,6 l/ha ili Axidor (propamokarb-hidrohlorid+cimoksanil) 2,5 l/ha.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo jajnih legala i larvi krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Takođe, registrovano je i prisustvo larvi zelene povrtne stenice (Nezara viridula).

– U cilju suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih insekticida: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipkord) u količini 0,15-0,3 l/ha ili Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) u količini 0,3 l/ha ili Alverde (metaflumizon) u količini 0,2-0,25 l/ha – savetuju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18