Prisutne vaši i larve u usevima paprike

Usevi paprike na području Novog Sada nalaze se u fazi od 6 do 9 i više listova razvijeno (BBCH 16-19). Vizuelnim pregledom useva paprike registrovano je prisustvo  vaši (Aphididae) na do 24% biljaka.

– Pored direktnih šteta koje prave sisajući sokove biljaka, vaši su prenosioci virusa koji su u regionu Novog Sada značajan ograničavajući činilac u proizvodnji paprike, kao što su virus mozaika krastavca, virus crtičastog mozaika krompira, virus mozaika lucerke – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Ustanovljeno je i prisustvo jaja pamukove/kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera) kao i  sovice gama (Autographa gama) na do 6 odsto biljaka. U toku je polaganje jaja, a u narednim danima se zbog visokih temperatura očekuje i početak piljenja larvi ovih štetočina.

– Proizvođačima se preporučuje obilazak useva radi utvrđivanja prisustva ovih štetočina. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo, preporučuju se hemijske mere zaštite: Tonus (acetamiprid) u količini 0,25-0,4 kg/ha – savetuju u RC „Novi Sad“ i napominju kako se zbog visokih dnevnih temperatura, sprovođenje tretmana preporučuje u večernjim satima.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18