Međunarodni skup o ekosistemu na Poljoprivrednom fakultetu

Na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu održan je Međunarodni skup posvećen problematici implementacije koncepta ekosistemskih usluga u zemljama centralne i jugoistočne Evrope finansiran od strane fondacije CEI – Centralno evropska inicijativa sa sedištem u Trstu u Italiji.

Skup sa Međunarodnim učešćem organizovao je Departman za uređenje voda, Poljoprivrednog fakulteta, a finansijsku podršku dala je Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i naučno- istraživačku delatnost.

Na temu značaja ekosistemskih usluga kroz naučne radove i izlaganja govorili su stručnjaci i eksperti iz 12 zemalja članica CEI, uključujući sve zemlje u regionu.

Predavači su bili iz cenjenih univerzitetskih i naučnih institucija iz Italije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Na skupu je posebno dat akcenat na popularizaciji koncepta ekosistemskih usluga u zemljama pre svega Jugoistočne Evrope i kako identifikovati smetnje i mere da se one otklone.

Ukazano je na značaj podizanja društvene svesti o mogućnostima ostvarivanja benefita od prirode i razmatrane su mogućnosti o pristupima, plaćanjima u vezi sa ekosistemskim uslugama. Tokom radionice prikazana su dosadašnja iskustva u toj oblasti iz Italije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Srbije.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18