Zaštita breskve od smotavca i tripsa

Na području Novog Sada u toku je berba ranih sorti bresaka i nektarina, dok se srednje i kasne sorte nalaze u fazi početak obojavanja ploda do faze obojavanje skoro završeno (BBCH 81-85).

Vizuelnim pregledom zasada uočeno je prisustvo jaja breskvinog smotavca (Cydia molesta) u različitim embrionalnim fazama razvoja. U toku je početak piljenja larvi druge generacije ove štetočine. Takođe, vizuelnim pregledom plodova je uočeno i prisustvo imaga i larvi tripsa (Thysanoptera).

– Ukoliko se registruje prisustvo navedenih štetočina, proizvođačima se preporučuje primena insekticida: (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075 – 0,1% (karenca 7 dana) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U fazama sazrevanja plodovi su osetljivi na infekciju od strane različitih vrsta prouzrokovača truleži (Monilinia spp.). U narednim danima se najavljuje nestabilno vreme sa mogućim padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane navedenih patogena.

– U cilju zaštite plodova, kod srednjestasnih i kasnijih sorti, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida: Akord (tebukonazol) u količini 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili Lira (tebukonazol) u količini 0,5 l/ha (karenca 7 dana) – savetuju u RC „Novi Sad“

Zbog karantinskog statusa koje breskvin smotavac, pojedine vrste tripsa i prouzrokovači truleži iz roda Monilinia imaju u zemljama u koje se izvozi naše voće, posebnu pažnju na prisustvo ovih štetnih organizama treba da obrate proizvođačima orijentisani upravo ka izvozu.

– Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata! Kod ranog sortimenta gde je berba u toku nikako ne treba primenjivati hemijske mere zaštite! – napominju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime