VEĆINA NAŠIH ORANICA MORA NA POPRAVNI: Kreč i stajnjak leče kisele njive

ntenziviranjem poljoprivredne proizvodnje, nekontrolisanom upotrebom mineralnih elemenata, a smanjenim unošenjem organskih đubriva, čovek je nehotice povećao kiselost zemljišta. Od parcela na kojima je bilo puno humusa, koja su po kvalitetu klasifikovana u prvu i drugu klasu, vremenom su napravljene njive na kojima je zemljište kiselo. Kisela zemljišta nisu pogodna za gajenje većine biljaka, pa je neophodno da se takva popravljaju. Kako to da se uradi, prenosimo savet Ljiljane Vuksanović, dipl. inž. poljoprivrede, stručnjaka PSSS u Kragujevcu.

Piše: Svetlana Mujanović

– Zemljišta kisele reakcije u Srbiji svake godine ima sve više – ukazuje inženjerka Vuksanović. – Agrohemijske analize potvrđuju da nam je preko 60 procenata obradivog zemljišta previše kiselo i da to sve više postaje ograničavajući faktor biljne proizvodnje. Stalno povećanje kiselih površina posledica je primene intenzivne tehnologije proizvodnje koja „promoviše“ upotrebu sve veće nekontrolisane količine mineralnih hraniva, uticaja kiselih kiša, kao i izostanka unošenja organskih đubriva. To sve izaziva poremećaje u hemijskim, biološkim i fizičkim osobinama zemljišta.

Slaba za useve, a teška za obradu

Najveći deo kiselih zemljišta nalazi se južno od Save i, ukoliko se izuzmu parcele u dolinama reka, u svim regionima uže Srbije rasprostranjene su njive sa zemljištem različitog stepena kiselosti koja imaju pH u vodi 5,6 i ispod. Ona su slabo do srednje obezbeđena ukupnim azotom, slabo obezbeđena lako pristupačnim fosforom, a vrednost lako pristupačniog kalijuma je srednja i dobra.

Mapiranjem parcela utvrđeno je da samo na području Šumadije ima preko 75 procenata kiselih zemljišta. Njihovom popravkom povećala bi se površina obradivog zemljišta u odnosu na sadašnje stanje i, naravno, prinosi svih gajenih biljaka.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime