Vaši, tripsi i pamukova sovica na usevima paprike

Usevi paprike na području Novog Sada nalaze se u fazi od devet i više listova razvijeno (BBCH 19), do faze otvoren prvi cvet (BBCH 61).

Vizuelnim pregledom useva paprike registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) na do 6% biljaka, i imaga tripsa (Thysanoptera) na do 10 odsto biljaka. Suvo i toplo vreme pogoduje razvoju i povećanju brojnosti navedenih štetočina.

– Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova, vaši i tripsi su vektori veoma destruktivnih biljnih virusa čije je prisustvo detektovano u proteklim sezonama (virus mozaika krastavca koji prenose vaši i virus bronzavosti paradajza koji prenose tripsi) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva, na licu lista, registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 14 odsto biljaka. Narednih dana se usled visokih temperatura očekuje intenzivno piljenje larvi ove štetočine.

– Proizvođačima se preporučuje obilazak useva radi utvrđivanja prisustva navedenih štetočina. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo preporučuju se hemijske mere zaštite primenom sledeće kombinacije insekticida: Tonus (acetamiprid) u količini 0,25-0,4 kg/ha ili Mavrik (tau-fluvalinat) u koncentraciji 0,03% (za suzbijanje vaši i pamukove sovice) plus Dicarzol 50 SP (formetanat-hidrohlorid) u količini 1 kg/ha (za suzbijanje tripsa) – savetuju stručnjaci RC „Novi Sad“.

Zbog visokih dnevnih temperatura sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima.

Kako napominju, prilikom izbora navedenih insekticida za suzbijanje vaši obavezno treba voditi računa o maksimalnom broju tretmana na istoj površini (MBT), kao i promeni mehanizma delovanja primenjenih insekticida.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime