Mere nege u proizvodnji kupusa

Nekoliko dana nakon rasađivanja vrši se kontrola stanja useva,ako nedostaje više od 10% biljaka vrši se popuna praznih mesta. Sledeća mera nege je međuredna obrada koja se obavlja s ciljem uništavanja korova i stvaranja povoljnog vodno-vazdušnog režima. Prvo kultiviranje se izvodi 3-5 dana posle sadnje,a sledeće posle svakog navodnjavanja. Dubina kultivacije je najviša 5-10cm, jer se ne sme ići dublje zbog plitkog korena. Međuredna obrada se izvodi sve dok se ne sklope redovi. Korovi se takođe mogu suzbijati i herbicidima.

Za uspešnu i sigurnu proizvodnju kupusa norme zalivanja su od 200-400 m3.Na lakšim zemljištima norme su manje,ali je navodnjavanje češće.U sušnom periodu ne treba dati mnogo vode jer dolazi do pucanja glavice.Kod biljaka sa jako jedrim glavicama može se na manjim površinama primeniti kirenje. To je u stvari blago povlačenje biljaka na gore kako bi se prekinuo de korenčića,a time se smanjuje uzimanje vode i hrane,usporava porast biljaka kao i pucanje glavice.

Berba se obavlja u tehnološkoj zrelosti i to odsecanjem glavica,ručno ili mašinski.Mehanizovana berba se izvodi jednokratno, dok pri ručnoj berbi odsecanje glavica se vrši u dva do tri navrata. Rani kupus se bere u dva do tri navrata, čim glavice dostignu težinu i veličinu karakterističnu za sortu. Rani kupus za berbu dospeva krajem maja i početkom juna,dok se kasni kupus bere u jednom ili u dva navrata krajem oktobra ili početkom novembra, pre nego što nastupe jači mrazevi (ispod -5C). Ako se glavice smrznu treba sačekati da se odkrave pa ih tek onda odsecati.

Piše: dipl. ing. Nebojša Božović, PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18