Hemijski tretman breskve u večernjim satima

Na području Novog Sada u toku je berba srednjestasnih sorti bresaka i nektarina dok se kasnostasne sorte nalaze u fazi od plod oko 70 odsto od krajnje veličine (BBCH 77) do faze početak obojavanja ploda (BBCH 81).

U vizuelnim pregledima registruje se prisustvo jaja breskvinog smotavca (Cydia molesta) na listovima.

– U toku je polaganje jaja treće generacije ove štetočine. U narednih nekoliko dana očekuje se početak piljenja larvi.  Takođe, vizuelnim pregledom plodova registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera) – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U cilju suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena insekticida: Exirel (cijantraniliprol) 0,075-0,1% (karenca 7 dana).

Od petka se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane različitih vrsta prouzrokovača truleži (Monilinia spp.).

– U cilju zaštite plodova, u fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida: Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) u koncentraciji 0,1% (karenca 7 dana) ili Geoxe 50 WG (fludioksonil) u količini 0,4-0,45 kg/ha (karenca 3 dana) ili Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,5-0,75 kg/ha (karenca 7 dana) – savetuju u RC „Novi Sad“.

 Svi navedeni štetni organizmi, pojedini tripsi, breskvin smotavac i pojedine vrste truleži iz roda Monilinia su u nekim zemljama gde se izvozi naše voće karantinske vrste, tako da svi koji su orijentisani ka izvozu treba da obrate posebnu pažnju na njihovo suzbijanje.

– U zasadima u kojima je u toku berba ne treba primenjivati hemijske mere zaštite! Preporuka je sprovođenje hemijskog tretmana u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura  uz obavezno poštovanje karence primenjenih preparata – napominju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime