Kiša zakasnila za pšenicu u Banatu

Kiša koja je pala ovih dana koristiće prolećnim kulturama, kukuruzu i suncokretu. Za ozime kulture, čija je žetva skoro završena, padavine su zakasnile.

Žetva pšenice i drugih ozimih kultura na ovim prostorima završena je na više od 90 odsto površina. Iako su do marta vremenski uslovi bili povoljni, i prognoze i predviđanja dobri, nedostatak padavina koji je usledio uticao je na to da prinosi ostanu u nivou višegodišnjeg proseka, ponegde i ispod njega.

– Tu su između 5 do 7,5-8 tona. Dobre prinose sigurno da imamo u onim katastarskim opštinama, gde su bili i dobri predusevi, kao što je npr. soja koja ostavlja malo bogatije zemljište. Na tim područjima prinosi su znatno bolji. Ali, ima i dosta bolesti pšenice, pa su na pojedinim parcelama prinosi manji i od onog što sam napomenuo – kaže savetodavac Poljoprivredne stručne savetodavne službe Vršac, dipl. inž Eugen Baba.

Kiša koja je pala ovih dana koristiće prolećnim kulturama, kukuruzu i suncokretu, ali ni u tom smislu nisu sve površine isto prošle

– Recimo u opštini Plandište imali smo između 12 i 16 litara padavina, Vršac oko 12… najviše kiše dobila je Bela Crkva, od 50 do 70 l/m2, što će sigurno zadovoljiti za neki duži period. Na ostalim terenima to je i dalje nedovoljno, i oseća se nedostatak vlage – napominje Baba

U boljoj kondiciji su usevi iz ranijih rokova setve, dok je kod onih posejanih u optimalnim rokovima, u drugoj polovini aprila, suša dobrim delom usporila nicanje i razvoj, pa su oni prilično neujednačeni. Proizvođači se zato nadaju kiši, ali prema prognozama, izgleda da će nas ona, bar u skorijem periodu, ponovo zaobići.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da