Tovne junadi sve manje

I dok je ranije skoro svako seosko domaćinstvo bilo nemoguće zamisliti bez krava, usled loših otkupnih cena mlečnih proivoda, poskupljenja hrane, ali i kašnjenja subvencija, tov junadi polako nestaje, pa su proizvođači mesa primorani da ga uvoze iz inostranstva. Nezadovljoni trenutnim stanjem u stočarstvu su i manji proizvođači, jer trenutno od mlekara za jedan litar mleka dobijaju 40 dinara.

Samo za jedno prodato tovno grlo u Austriji stočari od države dobijaju 500 evra, a da bi taj novac dobili srpski poljoprivrednici od svoje države, oni moraju prodati tri grla junadi. Osim subvencije, koja po tovnom grlu iznosi 15.000 dinara, one su neredovne i kasne, što utiče da se sve manje stočara odlučuje da čuva junad.

Da je situacija na jugu, a pogotovo u Leskovcu alarmanatna, kaže Novica Marinković, vlasnik klanice i mesare M 3 S Plus Marinković, koja je jedna od najpoznatijih u industriji i preradi mesa.

– Kod nas se za tovnu junad daje 15.000 dinara i ta isplata je vrlo neredovna i kasni se. Tovljači su onda jako nezadovoljni. Veliki je skok hrane u ovom periodu, teladi uglavnom nema. Mi na terenu vidimo da nam se broj tovljača smanjuje. Primorani smo onda da sirovinu uvozimo iz drugih zemalja – kaže Marinković

Sve manje krava i sve manje onih koji ih čuvaju. Osim nedostatka stoke, Marinković ističe i da je sve teže naći radnika koji će raditi u industriji i preradi mesa, te da uglavnom dominiraju stariji ljudi.

– Ranije smo imali saradnju sa Poljoprivrednom školom, učenici su dolazili kod nas na praksu, sada ne znam da li smer mesar uopšte postoji. Radna snaga kod nas je otprilike 40 i više godina, kada oni kroz godine budu došli do penzije, njih neće imati ko da zameni – kaže Marinković.

Za litar mleka u marketima i prodavnicama potrebno je izdvojiti više od 80 dinara, dok ga mlekare od proizvođača otkupljuju po duplo nižoj ceni.

– Mlečna mast koju mi dajemo mlekari je 4 i cena je 40 dinara. U prodavnicama sa mlečnom masti od 2,8 cena je duplo skuplja. Za litar mleka je potrebno puno hrane. Da ne računamo naš trud i muku, cena deteline je takođe porasla. Treba njive okositi, sve lepo skladištiti. Izračunajte koliko litara mleka je potrebno samo za litar dizela – žale se proizvođači.

Stočari kažu da je malo bolja zarada ako se proizvodi i prodaje sir, ali da je potrebno dodatnog truda i rada, pogotovo je to problem ako se zna da su za proizvodnju sira obično zadužene starije žene.

Kilogram domaćeg sira trenutno se na pijacama prodaje između 450 i 500 dinara.

Autor:Marko Mitić

Izvor:Južne vesti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18