Tokom vrućina obazrivo s kupovinom na pijacama

Prodavci na pijacama ovih dana susreću se sa pojačanim i rigoroznijim kontrolama veterinarske inspekcije. Pod lupom su naročito oni koji trguju sa hranom životinjskog porekla, budući da je to lakše kvarljiva roba, čija je prodaja strogo regulisana.

Iako svaki stepen Celzijusa povećava rizik da se hrana poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda lakše pokvari, potrošači na jednoj od novosadskih pijaca tvrde da nisu imali problema pri kupovini takve robe. Uzimaju, kažu, isključivo od proverenih prodavaca.

– Za sada je sve bilo ispravno, godinama kupujem i kada je visoka temperatura i kad nije, nikada nisam dobila nešto što ne valja – kaže jedan od kupaca. 

„Nikad nismo imali problma, ali i ja kontrolišem i gledam. Malo izbegavam kad su te baš vrućine“. „Ne, kupujemo meso u kamendinu, sireve i jaja samo u prodavnicama gde su u vitrinama vodi računa o bezbednosti hrane“ navode posetioci novosadskih pijaca.

Lako kvarljive namirnice, prema Zakonu o bezbednosti hrane, moraju biti skladištene u rashladnim vitrinama. Jaja smo, međutim, zatekli i na otvorenim tezgama.

Zdenka Vasić prodavačica kaže „Svi vodimo računa, da su sveža, da ne stoje tu duže od dva dana, izolacije imamo unutra, sigurno da se ne kvare“.

Prodavci kažu i da inspekcija svakodnevno proverava ispravnost njihove robe.

Dragan Mijatov mesar navodi“ Dva puta uzastopno su uzimali bris, sa salamoreznice sa panja, sa radnih poivršina i bilo je sve ok. Ovo meso mi radimo do tri sata, posle se meso sklanja, vitrina se čisti,  ujutru dođemo stavimo, slažemo i sortiramo“.

Kontrole su leti zbog većeg rizika od trovanja hranom intenzivnije, ali nije bilo većih nepravilnosti, kažu iz veterinarske inspekcije.

Miroslav Radić Republički veterinarski inspektor kaže „Inspektor najpre utvrđuje da li je hrana koja je stavljena u promet iz odobrenih objekata od strane ministarstva, koji su pod stalnim veterinarskim nadzorom, zatim da li se ta hrana skladišti na temperaturnom režimu i da li je uredno deklarisana“.

Saveti kupcima, kažu u inspekciji je da ne kupuju hranu kod neregistrovanih prodavaca, kao i da se pridržavaju uslova čuvanja namirnica koji su napisani na deklaraciji.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime