U Arilju prvi Sajam jagodastog voća

U Hali sportova i gradskom parku u opštini Arilje otvoren je prvi Sajam jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla.

Na sajmu je svoje proizvode izložilo oko 100 proizvođača, pre svega malina, ali i ostalog jagodastog voća. Pored proizvođača sajmu prisustvuju predstavnici Udruženja proizvođača, predstavnici resornog Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi iz cele Srbije.

– Arilje zaslužuje ovakav sajam. Drago mi je da je preko 100 izlagača danas ovde i naša je želja da ovaj sajam sledeće godine traje duže od jednog dana – rekao je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Sajam je otvorio pomoćnik ministra poljoprivredne, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević koji je rekao da Ministarstvo poljoprivrede podržava ovakve inicijative.

– Nije ludo što se ovakav sajam održava baš ovde u Arilju, u predstonici maline. Ono što je bitno jeste zajednički rad ministarstva, relevantnih službi i samih proizvođača u prethodne četiri godine gde imamo velikih pomaka – naveo je Bogićević.

On je dodao i da je ministarstvo tu da sluša koji su to problemi proizvođača i da gleda kako može da pomogne.

– U prethodne četiri godine sve je išlo na ruku i nama i vama i mi ćemo, kao država gledati da i dalje pomažemo, prvenstveno proizvođačima. Nadam se da će ovaj sajam postati tradicija – rekao je Bogićević.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović rekao je da je ovde, kao i na terenu prisutno udruživanje, koje ne mora nužno biti zadružno.

Pored sajma održana je i konferencija na temu „Mogućnosti inteziviranja proizvodnje jagodastog voća u Srbiji – novi trendovi i izazovi“, na kome je uvodno predavanje održala prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na sajmu se svoje proizvode izložili domaći proizvođači i predstavnici proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18