KAKO SU SE LALOVIĆI IZ NOVOG SADA OBRELI U BANOŠTORU: Kruška bolja od banke i „Stana“

Kada vam se životne kockice tako sklope da morate da birate između podstanarskog života u gradu i porodične poljoprivredne manufakture na selu, ne odaberu svi ljudi isto rešenje. U slučaju Jelene i Borisa Lalovića ishod nije bilo teško pogoditi, pošto je Jelenin otac Jovan Ačanski vinogradar i vlasnik Podruma „Ačanski“ u Banoštoru, a na radove na zasadima su navikli. Međutim, Lalovići su se odlučili da se, umesto vinogradu, posvete kruškama. A evo i zašto:

Supruga Jelena i ja smo živeli u Novom Sadu i došao je trenutak da odlučimo hoćemo li podizati kredit za stan i kako ćemo dalje. Onda se desilo da su firme u kojima smo radili – Metals banka i JKP “Stan”, počele da posrću, a svakako smo pomagali mom tastu Jovanu Ačanskom u proizvodnji i pravljenju vina, pošto on ima vinski podrum ovde u Banoštoru i ceo sprat kuće je nama na raspolaganju. Nije lako vratiti se na selo, ali nismo pogrešili – kaže Boris.

Počeli su tako što su zakupili neku zemlju, mada se Boris pre toga samostalno nije bavio poljoprivredom, iako je iz Suseka.

Pošto smo imali svu mašineriju od tasta – traktore, atomizere, a znali smo koliko je vinograd veliki posao, raspitali smo se kod iskusnih voćara u Neštinu i dobili prve informacije o načinu uzgoja krušaka – priča naš domaćin, dok nam nudi vino iz porodičnog podruma. – To nam je neko vreme bilo usputno zanimanje jer kruške nisu toliko zahtevne kao grožđe, na primer. Kod kruške je najveći posao dok se podiže zasad, dok se za tri-četiri godine formira stablo. Posle toga veliki deo može čovek da uradi sam, traktorom, ne treba ti brojna radna snaga do berbe. A i kad dođe berba, ide brzo. Ako je sve kako treba, ako je plod zdrav, i branje brzo ide, a i odgovara nam vreme berbe. Za jabuku se zato nismo opredelili jer ona pristiže kad i grožđe, a tu već imamo mnogo posla. Osim toga, u Banoštoru svi gaje grožđe, pa u vreme berbe ne možeš da nađeš radnu snagu, a i mašinerija je zauzeta. Kruške su zato bile odlično rešenje jer se njihova berba završava pre nego što počne berba grožđa.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18