Poziv PKS za dobijanje podsticaja

Privredna komora Srbije poziva privrednike da konkurišu za sredstva i podršku kod nadležnih institucija i učestvuju u aktuelnim pozivima i programima.

PKS podseća da je tako, kada je reč o merama za ruralni razvoj odnosno investicije u fizičku imovinu, rok za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku unapređenja kvaliteta vina i rakije do 30. septembra.

Takođe, poljoprivrednici se mogu prijaviti za premije za mleko, a rok za prijavu za treći kvartal je od 1. do 15. oktobra.

Za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne stočarske poljoprivredne proizvodnje rok za prijavu je, takođe, do 15. oktobra, kao i za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne proizvodnje do 15. oktobra.

Rok za podsticaje za organsku stočarsku proizvodnju – po košnici pčela do 15. oktobra.

Isti je rok i za prijavu za podsticaje za podizanje matičnih zasada, kao i za proizvedene sadnice voćaka, vinove loze i hmelja do 15. oktobra.

Rok za prijavu za podsticaje za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla do 31. oktobra.

Podsticaji za očuvanje biljnih genetičkih resursa do 31. oktobra, kao i podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju do 31. oktobra.

Rok za podsticaje za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja je do 15. novembra.

Rok za prijavu za regres za troškove skladištenja je do 30. novembra, a podsticaji za proizvodnju konzumne ribe do 31. decembra.

Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, otvoren je do utroška sredstava, najkasnije do 31. decembra 2022.

PKS podseća da se investicioni krediti mogu dobiti po prijavi tokom cele godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime