U prokupačkom kraju berba ranih sorti šljiva

U prokupačkom kraju u toku je berba ranih sorti šljiva, a poljoprivredni stručnjaci kažu da je rod u Toplici ove godine za gotovo 30 odsto manji od prošlogodišnjeg, ali da je kvalitet dobar.

Trenutno se beru „čačanske lepotice“, „čačanske rane“ i ruske „džanarike“, a već za nedelju dana počinje berba i najzastupljenije i najkvalitetnije sorte „stenlej“, objavljeno je na sajtu Grada Prokuplja.

Otkupna cena ranih sorti je oko 15 dinara po kilogramu, dok se cena otkupa „stenleja“ još uvek ne zna.

Kako tvrde otkupljivači, cena će ove godine biti nešto manja od prošlogodišnje, kada se za kilogram šljiva plaćalo 40 dinara.

Stručnjaci kažu da su elementarne nepogode poput grada, ali i topli dani u proleće, kada je šljiva bila u fazi formiranja ploda, uticali da ove godine rod bude manji.

U prokupačkom kraju 70 odsto stanovništva bavi se poljoprivredom, naročito voćarstvom, gajenjem „oblačinske“ višnje i šljive „stenlej“.

Sa tog područja sa više od 2.000 hektara godišnje se otkupi oko 2.600 vagona šljive sorte „stenlej“, dok se rod „čačanske lepotice“, „čačanske rane“ i „čačanske rodne“ procenjuje na oko 500 vagona.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar