Насловна ВЕСТИ Мале фарме се гасе, велике раде никад боље

Мале фарме се гасе, велике раде никад боље

202

Након што је Влада Србије уредбом ограничила цену свињског бута, плећке, свињског врата и слабине са костима, реаговали су и произвођачи и продавци меса. Док сточари најављују да ће тражити хитан састанак са председником Србије, јер се и по актуелној цени од 260 динара по килограму живе ваге, фарме гасе, поједини велики произвођачи, који имају затворен круг од њиве до трпезе, оцењују да ситуација у свињарству никад није била боља.

Професор Пољопривредног факултета и власник једне огледне фарме свиња Витомир Видовић каже да су у највећем проблему они који су гајили крмаче, јер је цена свиња осцилирала и у Европи. Прво су Кинези увели блокаду увоза из Немачке и појавио се вишак меса у Европи, због чега је цена пала. Ипак, људи у Европи су, како наводи, сачували и крмаче и радна места, а домаћи фармери су поклали на хиљаде крмача.

– Остали смо са негде између 160.000 и 200.000, што значи да немамо ни 20 до 30 одсто меса из сопствене производње. Ако се настави овај тренд да увозимо прасад из Европе и да чувамо радна места шпанским, пољским, холандским, немачким и белгијским фармерима, наша ће се радна места гасити. Мислим да смо изгубили десетину хиљада радних места, али се то не види, јер су људи на селу – сматра Видовић.

Цена свиња живе ваге отишла је скоро дупло горе у односу на почетак године, била је око 135, а сада је и више од 260 динара, али су поједини произвођачи и даље у тешкој позицији.

 – Они који су преживели сад враћају губитке, али они који су имали крмаче су губили од 5.000 до 8.000 по једном товљенику. Десиће се да ће фабрике сточне хране, да ће кланице, морати да граде своје фарме или ће увозити прасад као што је садашњи тренд, а у том случају ћемо онда имати месо које ће имати европску цену – каже Видовић.

Влада Србије усвојила је 28. јула Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, којом је дозвољено поскупљење свињског меса, али је цене ограничила на максимални износ и утврђен је и максимални ниво произвођачких цена и маржи. Цена свињског меса са бута средином јула ограничена је на 709 динара, а сада је 750 динара, цена меса са плећке је била 699 динара, а сада је 738 динара, док је месо од свињског врата и крменадла коштало 595 динара, а сада је кориговано на 659 динара.

Миленко Ђурђевић, власник Индустрије меса Ђурђевић, каже да не зна ко је у протекле две године затворио фарму, али напомиње да зна колико је њих отворило нове.

– Ми смо се проширили. Сами фармери треба да буду презадовољни са овом ценом. Ако неко треба да се жали, то треба да се жале купци, јер буквално месо нам је сада можда најскупље у региону – сматра Ђурђевић.

 Тако ситуацију у свињарству у Србији види власник једне од великих компанија у месној индустрији. Они имају затворен круг – од производње житарица, преко сопстевних фарми, кланице и паковања меса. Владином уредбом нису били задовољни, јер није обухватала цену паковања, па су заједно са трговинским ланцима писали надлежним министарствима и уредба је измењена, а максимална дозвољена цена повећана.

– Ако узмемо последњих десет година целокупног система, мислим да је ова година таква да сви треба да будемо задовољни – каже Ђурђевић.

Извор: Euronews.rs

Фото: Pixabay