Savladan požar na Vršačkom bregu, vinogradi nisu ugroženi

Nakon duge noćne borbe sa vatrenom stihijom, Vršački breg juče je osvanuo bez plamena. Požar je rano ujutru potpuno lokalizovan, a vatrogasne ekipe su i dalje na terenu i kontrolišu područje koje je bilo zahvaćeno požarom, pa se apeluje na građane da još uvek ne dolaze na Vršački breg, kako ne bi ometali službe na terenu, a takođe jer postoji i opasnost od pada drveća koja su noćas zahvaćena požarom. Vinogradi u ovom požaru nisu bili ugroženi, jer je vatra zahvatila nepristupačni deo Vršačkog brega.

Najteža situacija je noćas bila od dva do četiri časa posle ponoći, kada je jak vetar rasplamsao vatru i dodatno otežao posao vatrogascima, policajcima i radnicima JKP Drugi oktobar, koji su se s vatrom borili od pet popodne. U jednom trenutku na dve lokacije vatra se približila na svega nekoliko metara od vikendica, ali su objekti brzom reakcijom  uspešno odbranjeni, tako da je izbegnuta i materijalna šteta.

Pravovremenom i dobro koordinisanom akcijom svih nadležnih službi, požar je svo vreme držan pod kontrolom i nije postojala opasnost od njegovog širenja ka gradu, a tokom akcije kojom je upravljao Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije u svakom trenutku na terenu je bilo dovoljno ljudstva, vozila i opreme za efikasno suzbijanje vatrene stihije. Takođe, zbog mera predostrožnosti odlučeno je da deca koja su boravila na odmaralištu Crvenog krsta, ovaj kamp napuste dan ranije, iako je ta lokacija ni u jednom momentu nije bila ugrožena.  
Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i direktor JKP Drugi oktobar Jovan Knežević su sa svojim saradnicima bili na terenu i u neposrednoj koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, stavljali neophodne resurse na raspolaganje.

Foto: Grad Vršac

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime