BORANIJA: Ukusna, hranljiva, lekovita

Boranija je povrće iz roda mahunarki. Pripada istoj botaničkoj vrsti kojoj i pasulj. Razlika je u tome što se boranija gaji zbog mahuna, a pasulj radi zrna. Mahune selekcionisanih sorti boranije su bez konca i pergamentnog sloja, a beru se kada je zrno manje od vrha šibice, dok mahune pasulja imaju kvalitetno zrno različitog oblika, veličine i boje, koje u njima sazreva.

Sorte boranije se dele na više grupa. Prema visini na visoke i niske, po boji na žute, zelene, šarene, po obliku na okrugle, pljosnate, šiljate… Bez obzira na podelu, sve one su ukusne, pripremaju se na više načina, a gaje u skladu s istim principima.

Termička obrada obavezna

Sveža boranija na pijačne tezge dospeva u maju, ali je uslov da se poseje već u februaru, najčešće u negrejane plastenike. Ima je sve do kasne jeseni, a to je ona iz postrne ili letnje setve. Ipak, iz bašta i sa otvorenog polja bere se obično u junu, jer, podsećamo, boranija je toploljubiva biljka. Kada je temperatura vazduha 25 stepeni i zemljište dovoljno ugrejano i umereno vlažno, nikne za nekoliko dana.

Boranija je nadasve korisna za ljudski organizam, iako nije baš omiljena hrana svim članovima porodice. Zato svaka domaćica ima svoje „cake“ kako da približi probiračima ovo povrće koje ima mnogo bioloških i lekovitih sastojaka i na organizam deluje slično insulinu. Sadrži arginin, bakar, gvožđe, kalijum, kalcijum, kobalt, mangan, magnezijum, nikl, mineralne soli, natrijum, ugljene hidrate, folnu kiselinu, celulozu, belančevine, biljna vlakna i masti, vitamine C, E, K, PP, šećere… Uz sve to ima relativno malu energetsku vrednost.

U ishrani se koristi mahuna koja se obavezno termički obradi, jer sveža sadrži sastojke štetne za organizam.  Priprema se kao glavno jelo bez mesa, sa mesom, kao prilog uz meso, salata, a preporučuje se i u dijetalnoj ishrani. Pošto sadrži dosta lekovitih meterija, pomaže organizmu u borbi sa anemijom, bolestima zuba, mokraćnih puteva, srca i krvnih sudova, sa dijabetesom, holesterolom, osteoporozom, padom imuniteta, stresom, hroničnim umorom, bronhitisom, a verovali ili ne – kada je u jelovniku, bore na licu brže se „peglaju“.

Kako je sačuvati za zimu

Već posle prve berbe, boranija se mora redovno brati, u zavisnosti od sorte – svakih pet do sedam dana. Sveže ubrana može da se čuva svega dva do tri dana u polietilenskoj vrećici u frižideru. Posle toga gubi kvalitet. A šta uraditi sa viškom mahuna?

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18