U Britaniji trune voće i povrće vredno više miliona funti

Sveže voće i povrće vredno desetine miliona funti ostavljeno je da trune na poljima u Ujedinjenom Kraljevstvu jer farmeri ne mogu da privuku dovoljno radnika, baš u vreme kada se kriza troškova života pogoršava.

Oko 22 miliona funti (27 miliona dolara) vredno voće i povrće propalo je u prvoj polovini 2022. godine zbog nedostatka radne snage, prema istraživanju Nacionalne unije farmera (NFU), koja broji skoro 200 uzgajivača, prenosi „Blumberg“.

Budući da je anketa obuhvatila trećinu sektora hortikulture, procenjuje se da je ukupan gubitak verovatno premašio 60 miliona funti (73 miliona dolara), u vreme kada cene u prodavnicama rastu rekordnom brzinom.

– Potpuni je apsurd da se kvalitetne, hranljive namirnice rasipaju u vreme kada se porodice širom zemlje već muče da sastave kraj s krajem zbog rastućih troškova života – naveo je zamenik predsednika NFU Tom Bredšo u saopštenju.

Mada i drugim privredim sektorima nedostaje osoblje, smatra se da je taj problem mnogo veći u poljoprivrednoj industriji kojoj je teško da privuče radnike jer su poslovi sezonski i porazumevaju obično duge sate fizičkog rada za relativno nisku platu.

Bregzit je takođe zakomplikovao regrutovanje radne snage iz Evropske unije.

Više hiljade svinja je zaklano na britanskim farmama od prošle godine zbog nedostatka radnika u fabrikamama za preradu mesa.

Pored deficita radnika na farmama, Velika Britanija je u julu zabeležila najjaču sušu od 1935. godine, koja je dodatno smanjila proizvodnju.

Oko 40 posto učesnika u istraživanju NFU reklo je da su pretrpeli gubitak useva zbog nedostatka radne snage, a uzgajivači očekuju pad proizvodnje za još 4,4 procenta sledeće godine. Britanska proizvodnja voća i povrća procenjena je 2020. godine na oko 2,7 milijardi funti, napominje „Blumberg“.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime