Evropa dala preporuke za unapređenje dobrobiti na farmama svinja

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u toku ovog meseca izdala je preporuke koje se tiču unapređenja dobrobiti na farmama za uzgoj svinja u zemljama članicama.

Ovo naučno mišljenje fokusira se na dobrobit svinja na farmi, a zasnovano je na literaturi i stručnom mišljenju, prenosi sajt Tehnologija hrane.

Procenjivane su sve kategorije svinja: prasad i zasušene krmače, tovljenici, krmače u laktaciji prasad na sisi, nerastovi. Opisani su najrelevantniji sistemi uzgoja koji se primenjuju u Evropi. Za svaki sistem identifikovane su konkretne posledice po dobrobit, kao i mere i potencijalne opasnosti.

Štaviše, preporučene su mere za sprečavanje i ublažavanje opasnosti ili posledica po dobrobit životinja. Takođe su date preporuke o kvantitativnim ili kvalitativnim kriterijumima koje odgovaraju na specifična pitanja o dobrobiti svinja koja se odnose na griženje repa i o evropskoj građanskoj inicijativi “ Ukidanja kaveznog doba“.

Na primer, AHAV Panel preporučuje kako da se ublaži i stres kada se zalučene krmače i prasad odlučuju odmah nakon prestanka dojenja ili u ranoj fazi graviditeta. Rezultati uporedne kvalitativna procene govore da su dugačko rezana slama, seno ili senaža najpogodniji materijali za prostirku.

Biće potreban određeni vremenski period da se i radnici i životinje prilagode takvom tipu smeštaja krmača u laktaciji i njihovih prasića u oborima za prasenje.

Panel preporučuje minimalni raspoloživi prostor za krmače u laktaciji da bi se obezbedio dobrobit prasadi (mereno mortalitetom živorođenih prasadi). Među glavnim faktorima rizika za griženje repa su prostor, vrste podova, kvalitet vazduha, zdravstveno stanje i ishrana, dok starost prasića kada prestanu da sisaju nije direktno povezana sa grižom repa kasnije u životu.

Konačno, panel predlaže set ABM-a koji će se koristiti prilikom klanja krmača i svinja u odgoju radi praćenje sprovođenje dobrobiti svinja.

Izvor: Tehnologija hrane

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime