Zaštita kupusa od štetočina

Na području Novog Sada, usevi  kupusa namenjeni za letnju proizvodnju se nalaze u fazi razvoja glavice, glavice dostigle od 30% do 50% od očekivane veličine (BBCH 43-45), dok se usevi kupusa namenjeni za jesenju proizvodnju nalaze u fazi od razvoja listova do početka formiranja glavice (BBCH 18-41).

– Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo štetočina i to jaja kupusovog moljca (Plutella xylostella) na do 10 odsto biljaka, kao i larvi na do 15 odsto biljaka. U toku je intenzivno piljenje larvi ove štetočine, kao i jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 10 odsto biljaka – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi kupusovog moljca i pamukove sovice u glavice kupusa proizvođačima se preporučuje primena nekog od insekticida: Lambada, Grom, Herbos king ( lambda-cihalotrin) u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana, MBT 2).

– Prilikom primene hemijskih mera zaštite u usevima kupusa strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata, kao i maksimalnom broju tretmana (MBT) preparata u toku jedne vegetacije! Sprovođenje tretmana se preporučuje u ranim jutarnjim ili večernjim časovima zbog visokih temperatura – podsećaju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar