Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ВИНАРИЈА АКАДЕМСКОГ УМЕТНИКА ЂОРЂА КОЛАРОВИЋА ИЗ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА

ВИНАРИЈА АКАДЕМСКОГ УМЕТНИКА ЂОРЂА КОЛАРОВИЋА ИЗ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА

742

Академски сликар Ђорђе Коларовић из Сремских Карловаца спада у ред оних Карловчана за које би се могло рећи да им је виноградарство и винарство записано у генетском коду и да су само чекали погодан тренутак да се активирају. Стопама својих предака, који су се бавили тим послом у Карловцима почев од 18. века, Ђорђе је кренуо у пуном напону своје уметничке каријере и животне снаге, али корак по корак – стигао је тамо где је желео. Подигао је први виноград 2007, други две године касније. Одабрао је висококвалитетне француске сорте – “мерло”, “каберне совињон”, “пино ноар” и “шардоне”. Има и нешто “портогизера”.

Желим да производим квалитетна вина. Ја сам сликар и боем, и волим да попијем добро вино. Битан ми је квалитет, и зато сам приликом избора сорти водио рачуна да буду висококвалитетне. И то се на крају потврдило као добар потез – каже Коларовић.

Виногради му се налазе у Ћушилову, где је маштао да од куће коју је тамо раније подигао, начини породични дом, али стицајем других околности, она је претворена у винарију . Осим вина, ту настају и ракије које такође производи и које ће ускоро наћи место на полицама недавно отворене винотеке-галерије у самом центру Карловаца. На том породичном имању налази се и Коларовићева мала фарма коза. Идеја му је да региструје и производњу козијег сира да би туристима могао понудити и козији сир у маслиновом уљу на продају, осим тога што могу да га приликом дегустације вина пробају.

Козји сир важи у свету за храну која се служи уз вино. Канађани кажу – ако ти неко понуди козји сир уз вино, тај много зна о вину – истиче Коларовић и додаје да су му се до сада све жеље испуњавале, можда споријим темпом, али јесу, па тако очекује да ће и та.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us