Globalne klimatske promene nametnule izazove u vnogradarstvu

U pojedinim vinogradarskim rejonima berba vinskih sorti uveliko traje. Ali ne i u Župskom i u Trsteničkom vinogorju. Kišnu sedmicu koja je, kažu, došla kao poručena, vinogradari koriste za pripremu sudova i opreme. Sa optimizmom očekuju berbu grožđa, posebno autohtonih sorti čija su aromatična zrna već puna šećera i kiselina.

Za iskusne župske vinogradare ovo je takozvana lenja godina, koja zbog sušnog leta nije iziskivala mnogo rada u zasadima. Dani su bili vreli, ali noći sveže, a izostali su i vrući vetrovi koji isušuju lozu. Proizvođačima je išlo na ruku i specifično podneblje.

– Glinovito zemljište pomešano sa peskom, ali kada se takvo zemljište lepo pripremi i obradi ono u sebi nakupi i čuva jako puno vlage. Vinograd je prosto takva biljka ima jako dobar razvijen korenov sistem koji jako duboko prodire. Župsko zemljište i tlo je specifično i sačuvalo je tu vlagu – rekao je za RTS Živorad Damnjanović, enolog i vinogradar.

Kada se Milomir Milosavljević pre 17 godina vratio iz Švajcarske osim kaskadne sadnje, primenio je i tamošnju praksu zatravljivanja vinograda. Pionirski poduhvat, pokazao se kao uspešan u izmenjenim klimatskim prilikama.

– Te uljane repice što smo sejali, zatim ova trava što se pokosi, loza što se izmelje, to je sve kvalitetan humus koji se vremenom stvorio. Tu treba 12 do 15 godina da bi se to osetilo i to se oseća u vinogradu. Ta trava zadržava kišu da ne može da odnosi erozija zemljište – objašnjava Milosavljević, vinogradar i vinar.

Globalne klimatske promene nametnule su izazove i vinogradarstvu. Letnje kiše zamenile su oluje, a zbog tropskih temperatura i sušnih perioda, razmišlja se o novim agrotehničkim merama i ispitivanjima vinove loze koje se primenjuju u našem susedstvu, u Crnoj Gori i u Makedoniji.

– Irigacioni sistemi i sistemi kap po kap za navodnjavanje skoro pa da su neophodni da bi vinova loza mogla da ima pravilan razvoj i da bi mogla pravilno da prođe kroz vegetacioni period. Nekad smo pričali o neophodnosti defolijacije, o uklanjanju lišća o osunčavanju grozda što je kod nekih sorti izuzetno značajno. Sada treba biti jako oprezan – rekao je Marko Malićanin, predsednik UO Saveza vinogradara i vinara Srbije.

U zatalasanoj kotlini između Kopaonika, Željina, Goča i Jastrepca, još uvek se oslanjaju na znanje i iskustvo. Dobar vinogradar, kažu, može da prepozna godinu i prilagodi način rada, što je većini u proteklih šest meseci uspelo.

Ako se izuzmu rane sorte, od ozbiljnije berbe dele tri sedmice. Kiša koja ovih dana pada, mnogo će značiti. Proizvođači kažu da ujednači rod, poveća sokove u zrnu i doda ono malo što je potrebno berbi koja će se svakako pamtiti.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime