KOMORAČ SE GAJI KAO PERŠUN: Aromatični prijatelj zdravlja

Komorač se gaji na sličan način kao šargarepa ili peršun. Koristi se u gastronomiji i medicini. Posejan u rano proleće, procvetaće u toku iste godine. Zovu ga još i morač (Foeniculum vulgarre), fenel, slatki kopar, finokio, divlja mirođija, guščija trava i spada u medonosne biljke, čija se glavica može koristiti za pravljenje mastike.

Piše: Biljana Nenković

Potiče s Mediterana i divlji se još može pronaći u prirodi u toj regiji, a u baštama se uzgaja i koristi domaći komorač. U ljudskoj ishrani se koristi još od starih Egipćana, Kineza i Indijaca. Postoje dve podvrste. Prva je lišćar, a druga je sa zadebljalim sočnim lisnim drškama, grupisanim u glavicu sličnu crnom luku, bez ovojnih listova. Gaji se kao jednogodišnja biljka. Stablo sa cvetovima može da naraste i do dva metra. Izuzetno je aromatičan i koristi se u malim količinama.

Voli vodu i plodna zemljišta

Lišće se upotrebljava u salatama, varivima kao što se upotrebljava peršun i celer, a glavica se bari, dinsta ili peče u rerni. Miris njegovog lišća podseća na mirođiju, ali je intenzivniji. Cela biljka je inače aromatična, po ukusu slična sladiću. Po načinu gajenja, bliski je srodnik šargarepi, peršunu i celeru. U našim baštama najčešće se uzgaja glavičasti komorač, čija se glavica formira iznad površine tla i prepoznaje se po svetloj boji.

Komoraču odgovaraju plodna, pođubrena zemljišta i voli vodu. Ukoliko nema dovoljno vlage, brzo će formirati cvet. Seme je veoma sitno i u pakovanju od jednog grama ima i do 300 semenki. Klijavo je četiri do pet godina. Zbog sadržaja eteričnih ulja seme sporo klija i zbog toga se preporučuje da se na dva dana potopi u vodu sobne temperature pre setve.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us
razvojnifv.png

RAZNO

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Vukov božićni kutak ponovo donosi čaroliju u Beograd

U srcu Beograda, postoji mesto gde vreme staje, a praznici dobijaju svoj pun sjaj – Vukov božićni kutak. Ove sezone

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog

Organizacija FAO i Insituta za voćarstvo održali radionicu o pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji

Na Institutu za voćarstvo u Čačku održana je radionica posvećena pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji, čiji je jedan od