Senzorno ocenjivanje kvaliteta rakija na Sajmu Balkan open

Savez proizvođača rakije Srbije organizovao je ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija destilerija koje će učestvovati na Sajmu Otvoreni Balkan od 1. do 4. septembra u Beogradu.

Na ocenjivanju učestvuje 27 destilerija sa 47 uzoraka voćnih rakija, dok će se na sajmu Open Balkan naći 44 destilerije, od kojih jedna iz Albanije i tri iz Severne Makedonije.

Ivan Urošević iz Saveza proizvođača rakije je rekao da će pobednici biti proglašeni 2. septembra, a da senzornu ocenu kvaliteta rakija daje iskusna sedmočlana komisija, dok su uzorci voćnih rakija uzeti iz prodaje.

– Sedmočlana komisija ocenjuje osnovne parametre kvaliteta, a to su pre svega boja, miris, ukus i tipičnost proizvoda. Radi se po bodovnom sistemu od 20 bodova, dakle prosečna ocena se uzima kao rezultat i ovo ocenjivanje će biti u dve kategorije – rekao je Urošević i precizirao da se ocenjuje kategorija šljivovice i posebno ostalih voćnih rakija, kao što su viljamovka, dunjevača, travarice.

Urošević je istakao da je moguće da proizvodnja rakije od šljive postane naš zaštitni brend, te je dodao da se opšti kvalitet rakije pomera na više, ali da Srbija mora mnogo više da poštuje zakonske regulative.

– Moramo da radimo na tome da popularišemo rakiju kao nacionalni proizvod i da, kroz ovu i druge manifestacije, prezentujemo kategoriju voćnih rakija, koja je u svetu vrlo malo poznata, te da na taj način prikažemo ono što Srbija ima, a to je izuzetan kvalitet voća kao sirovine za proizvodnju rakije – poručio je Urošević.

On je rekao da ono što izdvaja srpsku rakiju od ostalih na Balkanu je sirovinska baza, jer Srbija ima kvalitetnu sirovinu, zbog jedinstvenog podnevlja, a i naši proizvođači koriste prvu i drugu klasu voća za proizvodnju voćne rakije.

– Takođe, ja bih izdvojio i tradicionalnu dvostruku destilaciju prilikom proizvodnje voćnih rakija, dakle to su sve neki osnovni parametri koji utiču na kvalitet samog proizvoda i na razliku u odnosu na ostale zemlje u regionu – ocenio je Urošević.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime