Mlekara Naša Zlatka planira da pravi proizvode od organskog mleka

Mlekara Naša Zlatka u Krivoj Reci će praviti proizvode od organskog mleka, najavio je Marko Marić, direktor zlatiborskog Eko agrara u okviru kojeg posluje ta mlekara. Eko agrar je osnovan 2011. godine sa ciljem primene strateških ciljeva opštine Čajetina iz oblasti poljoprivrede.

– Mini mlekara Naša Zlatka, osnovana 2017. godine, dnevno preradjuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih provodjača iz udaljenih naselja – rekao je Marić novinarima koji su posetili mlekaru.

Prema njegovim rečima, mlekara saradjuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava. Mleko svakodnevno sakuplja na teritoriji cele opštine Čajetina, a svaki proizvođač je u obavezi da ima i odgovarajuće rashladne uređaje i opremu.

Princip rada je takav da se mali proizvođači prijavljuju sami za prodaju mleka, a mlekara im za otkup plaća 45 dinara po litru.

– Kapaciteti mlekare će ostati na ovom nivou. Planiramo da ona u budućnosti ima samo organske proizvode. Sada imamo organsko mleko od koga još ne pravimo gotove proizvode, ali ga prodajemo kao pasterizovano, a u ponudi imamo i sir i kajmak – rekao je Matić.

Istakao je da se nada da će u uskoro svi proizvodjači preći sa konvencionalnog na organski način proizvodnje mleka.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar