Pored već tradicionalne poljoprivredne proizvodnje, mladi koji ostaju u šumadijskim selima sve više podižu sopstvene zasade, uvodeći nove kulture na već nasleđenim njivama. Povrtarstvo je grana poljoprivrede koja je dosta razvijena u opštini Knić, a siguran otkup garantuje vraćanje uloženih sredstava. Zbog toga su dugogodišnji prijatelji, Nikola Đurković i Nenad Ostojić otpočeli proizvodnju somborke paprike u selu Čestin.
Na ideju da otpočnu zajedničkim snagama proizvodnju paprike Nikola Đurković i Nenad Ostojić došli su sasvim spontano, razmišljajući o tome šta mogu novo da zasade kako bi razvili sopstvenu proizvodnu priču, nezavisnu od već nasleđene. Na 35 ari u selu Čestin gaje somborku papriku a Nikola Đurković očekuje prinos od sedam do deset tona.
– Trenutno imamo veliko tržište gde možemo da plasiramo proizvode paprike i tako smo odabrali proizvodnju somborke. Najčešće je koriste mlekare za punjenje pavlakom, to je u mesecu avgustu, a u septembru kreće zimnica. Počeli smo setvu u kontejnere 20. marta, ovde smo izneli rasad oko 27. maja i počeli smo sa rasađivanjem. Godina iza nas je veoma sušna, imali smo baš težak period pri rasađivanju jer smo imali temperature i do 32, 35 stepeni u maju. Imali smo sreće da reka iza nas nije presušila, to je Čestinska reka i tu smo imali sistem za navodnjavanje. Najbitnija je voda, zatim toplo vreme sa sunčanim periodima i ishrana – kaže Nikola Đurković, povrtar iz sela Čestin, opština Knić.
Nikolin prijatelj Nenad Ostojić zadužen je za zaštitu a pošto im je ovo prva godina proizvodnje paprike pratili su vegetaciju od početka rasađivanja do branja. Za sada su zadovoljni proizvodnjom paprike, a u planu je i proširenje zasada gde će povećati površine i pod crvenom paprikom.
– Svaki dinar koji je uložen u zaštitu i ishranu se višestruko isplati tako da se ljudi zavaravaju ako misle da mogu da dođu do nekih visokih prinosa i isplative proizvodnje bez nekih ulaganja u ishranu, zaštitu i seme. Cena paprike je na početku bila lošija, nekih 75 dinara, a onda smo mi došli do nekih kupaca koji su otkupljivali somborku u kvalitetu, prebranu, pa smo je prodavali po 100 dinara, s tim da smo mogli da prodajemo i ovako sa njive, da ne prebiramo ništa, po ceni od 75 dinara. Namera nam je da proširimo proizvodnju. Somborka je specifična, jer je sortna paprika i retki su hibridi, mi smo čuli da ima jedan pa bismo ga probali jer dosta ima virusa u somborki, tako da je hibrid jedini način da ona može da se izbori sa virusima – objašnjava Nenad Ostojić povrtar iz sela Čestin, opština Knić.
Nikolina supruga Radmila Đurković zadužena je za pripremu zimnice. Somborku beru na svakih deset dana, a po turi napune i do 70 tegli. Zajedno Radmila sa Nikolom i Nenadom zaokružuje proizvodnju od njive do trpeze.
– Za sada radimo na tradicionalan način zimnicu somborke paprike, ali takođe imamo u planu da se bavimo crvenom paprikom, da pravimo ajvar, zatim da imamo crvenu papriku u medu i možda ubacimo somborku papriku koja je punjena kupusom, pošto se naš drug Nenad bavi proizvodnjom kupusa. Crvenu papriku cepkamo, pravimo od nje filete, čistimo je skroz i u teglu dodajemo med umesto konzervansa i vinobrana. Kombinacija paprike i kupusa je sledeća – koristi se somborka paprika, punimo je kupusom i ona onda dobija neki kiselkasto, slano ljuti ukus pošto je somborka ljuta – kaže Radmila Đurković, poljoprivrednica.
Iako mladi, ovi dugogodišnji prijatelji imaju velike planove kada je proizvodnja povrća u pitanju. Ostanak na selu za njih je prilika da prošire porodičnu proizvodnju i uvedu nove kulture, sa ulaganjima u intenzivne zasade koji će se isplatiti.
Izvor: RTV
Foto: Pixabay