Насловна ВЕСТИ Проглашени добитници Open Balkan Wine трофеја

Проглашени добитници Open Balkan Wine трофеја

251

Жири 25 међународних винских судија, од којих петоро имају титулу „Master of Wine“ прогласили су на Првом међународном сајму вина „Винска визија Отвореног Балкана“ најбоља вина у девет категорија, од којих су две за аутохтоне врсте грожђа.

Награде су додељене у категоријама белих, црвених, розе, пенушавих, слатких, оранж и појачаних вина, а када је реч о посебним наградама за аутохтоне сорте, додељене су за црвена и бела вина.

Трофеј за најбоље бело вино освојио је Песак сиви пинот григио 2021 Винарије Врт, Риђица, Србија, најбоље црвено вино је Родослов Ресерве 2016 Винарије Александровић, у категорији розе вина освајач Open Balkan Wine трофеја је Немир Росе Прокупац Каберне 2021 Винарије Деспотика, у категорији пенушава вина награђен Тријумф ноир пенушаво 2019 Винарије Александровић.

У посебној категорији оранж вина, трофеј је отишао The Orange Gewurztraminer 2019, Chateau Kamnik Македонија, за слатка вина трофеј је освојио Три сунца траминац касна берба 2016 Винарија Фрушкогорски виногради, док је у категорији појачана вина трофеј отишао Медузи црвеној 2021 Винарије арт ет винум Србија.

Најбоље оцењена вина од аутохтоних сорти Балкана у категорији црвених вина су Барово ред 2019, Тиквеш Chateaux and Domains, Северна Македонија, као и Грашац бели 4.0 2021 Винарије Веркат Фрушка гора.

Признања је уручила премијерка Србије Ана Бранабић која је истакла да је „најбоља емоција која се осетила међу земљама Западног Балкана била она које се осетила у претходна три дана трајања сајма“. Премијерка је изразила наду да ће сајам, на којем је учествовало око 400 излагача из 22 земље, постати традиционалан.

Координатор оцењивања вина Игор Луковић истакао је да је веома важно што су се у Београду окупиле судије највишег ранга и што је оцењивање протекло као и на другим великим светским винским сајмовима.

– Ово је велики корак ка међународној винској сцени и повратак најстаријој винској Европи, јер винска култура је прво стигла овде, па се селила на север и на запад – истакао је Луковић.

Навео је да су сомелијери преко руку у претходна два дана пренели 2.400 флаша вина, опрали више од 2.000 чаша.

На челу жирија била је Керолајн Гилби, Master of wine, која важи за највећи светски ауторитет за вина Југоисточне Европе и Западног Балкана. Она се винима са овог подручја бави више од 30 година и видела је праву револуцију у производњи, напредак у технологији.

– Ја верујем да су локалне врсте вина веома важне. Такви су прокупачки вранац, грашац, који су имали тешку прошлост и дугу историју – рекла је она.

Извор: Агро ТВ

Фото: Влада Србије