U Somboru nezadovoljni prinosom ratarskih kultura

Poljoprivrednici iz Sombora kažu da ove godine nisu zadovoljni prinosom ratarskih kultura, ali da sa daljim poslom nastavljaju kada su u pitanju setva uljane repice i pšenice. Kada je reč o predaji prinosa, otkupljivači ističu da se trenutno radi sa akontacionim otkupnim cenama.

Agroekonomska godina još uvek je u toku, ali budući da se žetva privodi kraju, poljoprivrednici iz okoline Sombora ističu da zbog nepovoljnih vremenskih prilika rodom nisu zadovolji, ali ono što je uočljivo je da je oko prinosa ove godine značajnu ulogu imao izbor sortimenta, ističe Velizar Aćimović, koji ratarske kulture obrađuje na oko 150 hekatara zemljišta.

Velizar Aćimović, poljoprivrednik iz Sombora: „Ječam je dao dosta neuobičajeno manji prinos nego inače, kod pčšenice takođe, soju još nismo vršili, a kukuruz smo tek počeli. Što se tiče soje, ko je sejao ranije sorte tome je rod još više podbacio, a kasnije sorte imaju malo veće šanse. Kod suncokreta je ove godine igrao veliku stvar izbor sorte, imamo genetske što se same oprašuju što ih pčelari ne vole, a kod sorti što ih pčele oprašuju ima puno praznih zrna..“

Ratari spominju da je poslednja kiša dobro došla lucerki i eventualno repi.

Žetva suncokreta je za razliku od prethodnih godina već završena na oko 70 odsto površina.

Jeca Ilić, generalni direktor „Meteor komerca“ u Somboru: „Kvalitet suncokreta je izuzetno dobar, međutim prinosi su razočaravajući. Akontacionu cenu isplaćujemo u dogovoru sa našim kupcima i uljarama u roku dan ili dva od isporuke i izvršenog obračuna“.

Otkupljivačli ističu da se trenutno radi sa akontacionim otkupnim cenama.

Radovi u poljoprivredi nastavljaju se svojim tempom.

Proizvođači isitiču da se uveliko pripremaju za setvu uljane repice i pšenice. Kada je reč o suncokretu, procena je da će poljoprivredni proizvođači biti zakinuti u smislu očekivanja u ukupnoj proizvodnji suncokreta i prihodima.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime