Uzgoj paprike vrtke u Beloj Palanci

Autohtona, stara sorta paprike – vrtka, gaji se samo u Beloj Palanci i okolini. Poslednjih godina obnovljena je njena proizvodnja, a kako bi se očuvala, lokalna samouprava za svaki ar useva vrtke daje subvenciju od 5.000 dinara.

Paprika vrtka, osnovni je proizvod gazdinstva Marković iz Vrandola kod Bele Palanke. Sa više od 20 ari čistog useva Markovići su među najvećim proizvođačima vrtke. Zbog velike tražnje, planiraju da dogodine povećaju proizvodnju.

– Nemamo mi tu količinu kolika je tražnja, sve ode na sirovo. Ona je vrlo otporna na bolesti i nije zahtevna za đubrenje. Zbog toga ima tanko meso – kaže Dejan Marković iz sela Vrandol.

Specifičnog oblika i ukusa, vrtka je kažu najbolja za pripremu tradicionalnih jela.

– Baš je ukusna paprika, specifična je po spiralnom obliku. Najbolja je za punjenje za nizanje, da se suši – ističe Biljana Marković, iz sela Vrandol.

Poljoprivredni stručnjaci pomažu gazdinstvima kako bi se očuvale autohtone sorte paprike.

– Tako da je i kao genetski resurs značajno, a ona je dosta prilagođena agro ekološkom području. Imaju blagu ljutinu i to je karakteristika – objašnjava Srđan Vidanović, iz PSS Pirot.

Svaki ar čistog useva vrtke, lokalna samouprava subvencioniše sa 5.000 dinara.

– Opština Bela Palanka stimuliše naše proizvođače da je što više sade i da što više povećavaju površinu pod vrtkom. Vi već sada imate problem da je nađete na tržištu, a do proleća u Palanci više ne možete da je nađete – navodi Jasmina Golubović, iz Opštine Bela Palanka.

Od kada je belopalanačko udruženje „Miris zavičaja“, registrovalo papriku vrtku kao autohtonu sortu, njena proizvodnja uvećana je 10 puta.

Izvor: RTS

Foto: Miris zavičaja/ Facebook

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar