Насловна ВЕСТИ2 Berba kornišona u trsteničkom kraju

Berba kornišona u trsteničkom kraju

422

Trstenički kraj poznat je po povrtarskoj proizvodnji na otvorenom i u plastenicima. Godišnje se proizvede oko 100 hiljada tona raznog povrća. U toku je berba i otkup kornišona.

Skoro svako domićinstvo u selima opštine Trstenik bavi se povrtarstvom. Na plodnoj moravskoj zemlji penzionisani metalski radnik Prve petoletke Slobodan Vukomanović iz Bogdanja ima 14 plastenika. Stigli su kornišoni koji će se brati sve do kraja oktobra. Cena u otkupu je 100 dinara.

– Rodilo je solidno ipak smo na neki način zadovoljni, imamo siguran otkup, cena je ostala ista od prošle godine, ali ipak na neki način baziramo se na to da imamo sigurnu prodaju naših proizvoda – kaže Slobodan Vukomanović, proizvođač iz sela Bogdanje. 

Osim kornišona koji se u plastenicima manje hemijski tretiraju nego na otvorenom porodica Vukomanović uzgaja krompir, boraniju, papriku.

– Mi smo i ranije proizvodili to, ali u manjim količinama. 2014 godine kad smo imali veliku poplavu, nesreću, bili smo dosta oštećeni i odatle smo počeli da povećavamo proizvodnju – dodaje Slobodan.

Najveći deo posla u plastenicima i vinogradima koje ima Slobodan obavlja sa suprugom i kaže da kao penzioner daje primer mlađima, ali kada dođe berba potrebna je i pomoć radnika koje sada plaća 300 dinara po satu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay