Pekmezijada u Novim Kozarcima okupila desetak ekipa

U Novim Kozarcima kod Kikinde održana je Druga “Pekmezijada“, manifestacija koja je ove godine okupila desetak ekipa iz okolnih sela, Kikinde i Zrenjanina, kako bi se nadmetale u pravljenju pekmeza od šljiva.

Program je organizovalo Udruženje žena “Narcis“ iz Novih Kozaraca, uz podršku Mesne zajednice i Grada Kikinde.

Cilj održavanja „Pekmezijade“ bio je da se očuvaju običaji i tradicija našeg naroda, ali i da se stari recepti i način pravljenja pekmeza prenesu na mlađe generacije.

– Ove godine bilo je veliko interesovanje ekipa, ali je moglo da učestvuje samo deset, jer toliko imamo bubnjeva. U svakom slučaju smo uspeli da mlađim generacijama pokažemo kako se na stari način proizvodi pekmez, a posetiocima pružili priliku da ga probaju – istakla je predsednica Udruženja “Narcis“, Radmila Arambašić.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18