Насловна ВЕСТИ2 Ово лето најтоплије у историји мерења у Европи

Ово лето најтоплије у историји мерења у Европи

277

Лето иза нас обележиле су високе температуре, суша и пожари широм Европе, стога извештај Коперникуса, који каже да нам у периоду од јуна до августа на континенту никада није било топлије, не изненађује

Иза нас је најтоплије лето у историји мерења у Европи, саопштила је Европска служба за климатске промене Коперникус. Средња температура на континенту је од јуна до августа била за 1,34 °Ц виша у односу на просек у периоду од 1991. до 2020. године, преноси овај извештај Клима 101.

Тако је овогодишња летња сезона на листи најтоплијих престигла претходно првопласирану 2021. – и то за 0,4 °Ц. Поврх тога, август 2022. је најтоплији август од 1979.

-Снажни налети топлотних таласа широм Европе у комбинацији са неуобичајено сушним условима довели су до екстремног лета по питању температуре, суше и пожара у многим деловима што се одразило на друштво и природу на различите начине. Подаци Европске службе за климатске промене Коперникус показују да Европа није забележила само рекордне августовске температуре, већ и летње иако је прошлогодишњи рекорд стар само годину дана, изјавила је научница Фреја Вамборг.

Многе европске метеоролошке станице су током претходна три месеца измериле нове највише температуре, а жива у термометру је по први пут прешла четрдесети подељак у Уједињеном Краљевству.

Лето је обележила и неповољна хидролошка слика: Европска унија раније је указала на то да би суша са којом се континент суочава могла да буде најгора у последњих 500 година, тренутно се скоро две трећине територије бори са сушним условима.

Врућине и мањак падавина већ се негативно одражавају на енергетику и пољопривреду, а такође потпомажу и настанак пожара – ове године ватрене стихије у ЕУ и Уједињеном Краљевству ослободиле су рекордне количине угљеника, показују сателитски подаци.

Према подацима Светске метеоролошке организације, најтоплијих седам година на глобалном нивоу десиле су се након 2015, прва три места заузимају 2016, 2019. и 2020. година. У зависности од временских прилика током остатка године, 2022. би могла да заврши између другог и осмог места на листи најтоплијих година на нашој планети.

Извор: Клима101

Фото: Пиxабаy