Pomfrita iz Kaća ima po restoranima, hotelima, kioscima brze hrane i velikim trgovačkim lancima i po tom proizvodu je fabrika „Pet fries“ jedinstvena u našoj zemlji.
Fabrika je počela da radi tokom epidemije korona virusa pre tri godine i uspela je da se održi u teškom privrednom okruženju, kada ugostiteljski objekti nisu radili.
Preduzetnik Dimitrije Petrović iz Kaća je na ideju da se bavi proizvodnjom pomfrit došao razmišljajući šta bi mogao da mu bude biznis, ali i ispitivanja tržišta, kada je saznao da domaćeg pomfrita na ovdašnjem tržištu nema, već da se uvozi.
Proizvodnu liniju kupio je u Kini po nižoj ceni nego što košta u Evropskoj uniji. Tokom epidemije korona virusa, kada je maltene sve bilo zatvoreno u Kini, u dva kontejnera dobio je proizvodnu liniju i uz pomoć našeg tehnologa uspeo da je osposobi za rad.
– Krompir se pere, ljušti, seče, opet pere, blanšira u vreloj vodi, suši i u fritezi peče, a onda na minus 40 stepeni ide na duboko zamrzavanje – kaže Petrović i navodi da „pet“ u nazivu firme, ustvari, predstavlja početak njegovog prezimena.
Ove godine imao je krompira na osam hektara, a proizvodio je u kooperaciji s Poljoprivrednom zadrugom u Kaću. Po njegovim rečima, dogodine će krompir sejati na duplo većoj površini, ali će proizvodnju raditi sam.
– Zaposliću traktoristu koji će ujedno voditi računa i o zalivanju povrća – navodi Petrović i dodaje da sada ima pet zaposlenih, ali da je u posao uključena cela porodica i da mu je supruga najveći oslonac jer zajedničkim snagama razvijaju posao.
On je istakao da je probao 50 vrsta krompira, a odabrao dve sorte, ali koji krompir seje i pravi pomfrit ne otkriva, jer je to poslovna tajna. Po njegovim rečima, u zavisnosti od kvaliteta krompira, za kilogram pomfrita potrebno je od 1,8 do 2,2 kilograma krompira.
– Seme kupujem u Holandiji, a to čini 70 odsto troškova u ovoj proizvodnji – naglašava Petrović i dodaje da pomfrit pravi samo od domaćeg krompira – svog i od ovdašnjih povrtara.
Petrović planira da od ljuski krompira proizvodi stočni hranu, da skrob iz krompira koristi u prozvodnji votke, pokrene proizvodnju pirea, pravi začinjene kriške krompira za sač i kupi protočni tunel za duboko zamrzavanje.
– Do sada sam dobijao podsticaje od Pokrajine i Republike zahvaljujući kojima sam relativno brzo obezbedio sve što mi je potrebno od mašina. Nameravam i dalje da konkurišem za subvencije, jer se država zaista trudi i pomaže. Treba samo znati to koristiti i biti zahvalan na svakom dinaru – kazao je Petrović.
Radeći ovaj biznis Petrović je puno putovao po sajmovima u inostranstvu i upoznao se s tehnologijom proizvodnje i prerade krompira, a sve vreme prati cenovna kretanja krompira na svetskom tržištu.
– Samo je kod nas krompir najskuplji kada se vadi, a najjeftiniji tokom zime. U Holandiji i Belgiji, zemljama koje su lideri u ovoj proizvodnji u sezoni vađenja krompir je najjeftiniji, a kada krene da se skladišti cena ide naviše. Kod nas, pošto povrtari nemaju adekvatna skladišta, tokom zime prodaju krompir budzašto da bi ga se oslobodili jer počinje da im se kvari – ističe Petrović.
Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay