Dobro vino se rodi u vinogradu

Ako su savladani svi izazovi koje su donele klimatske promene, onda proizvođači mogu da očekuju dobru berbu. 

Vinarska 2022. donela mnogo izazova vinarima. Ali, na četiri hetkara Vinarije DiBonis u Subotici su ih uspešno savladali. Za razliku od drugih vinograda, gde je zbog visokih temperatura došlo do sušenja, pa onda zbog jakih kiša i do pucanja i truljenja ploda, u njihovom vinogradu prinosi su zdravi i trideset do četrdeset procenata veći nego prošle godine, za koju je takođe ocenjeno da je dobra. A sve to zahvaljujući ljubavi prema poslu, brizi prema lozi i navodnjavanju u kritičnim momentima.

– Meni se čini da je ova godina jako dobra. Bar za nas. Jer, mi smo navodnjavali lozu tokom celog leta i nemamo nikakvih problema – znači savršeno je zdravo, nemamo ni problema posle kiše, prinosi su veći nego prošle godine, tako da je mogu da kažem da sam zadovoljan, mada smo još na sredini berbe, ali ako ne bude nekih loših vremenskih prilika, ja mislim da možemo veoma lepu godinu zaključiti – kaže vinar Laslo Boni.

Prve procene govore da je nivo šećera na optimalnom. U toku je berba roda za roze, dok je crno grožđe i dalje na čokotima, pa će tako grozdovi za poznate sorte crnog vina, poput širaza, biti brane za oko mesec dana, pa će se tek tada moći dati procena kakva će crna vina ovogodišnjeg roda biti.

– Dobro vino se rodi u vinogradu, u vinariji se može samo pokvariti. Meni nije cilj da pokvarimo nego da poboljšamo i sada se moramo fokusirati na vinariju, znači na vino – šta će biti, kako će biti, kako će se završiti fermentacija i tako dalje, a mi već imamo i gotova vina, tako da – prvi pokušaji degustacije su veoma pozitivni. Dok nije u čaši ja ne volim da pričam o kvalitetu itd. Kada već probamo, to je neki konačni sud sa kojim možemo oceniti ovu godinu – dodaje Boni.

I svi se nadaju da će sva vina od ovogodišnjeg roda vinove loze biti na tom nivou i da će berba dve hiljade dvadeset i druge, i pored svih klimatskih izazova koje je donela, u vinskom svetu biti označena kao – dobra godina.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime