Freš Market 2022: Pronalaženje novih tržišta za naše voćare i povrćare

Juče je održan Freš Market 2022, jednodnevni sajam i B2B događaj za sveže voće i povrće koji se organizuje svake godine u Varšavi. Predstavnici Razvojne agencije Vojvodine (RAV) održali su desetak sastanaka sa poljskim, francuskim, nemačkim i rumunskim marketima, koji snabdevaju tržište Istočne Evrope.

Veliki trgovački lanci, targetirani su sa ciljem da se uspostavi prvi kontakt i predstave proizvodni programi i potencijali za izvoz domaćih malih i srednjih preduzeća, kao i da se ispita koje vrsta i količine voća i povrća ovi marketi traže.

Freš Market se održava šest kilometara od Varšave, u blizini najveće pijace za voće, povrće i cveće u Poljskoj. To je mesto na kojem direktan poslovni kontakt uspostavljaju predstavnici najvećih poljskih i stranih lanaca supermarketa sa proizvođačima i distributerima. Ove godine bilo je prijavljeno oko 350 učesnika, 200 kompanija i 20 velikih trgovačkih lanaca.

Pomoć malim i srednjim domaćim proizvođačima hrane u pronalaženju novih tražišta jedna je od najvažnijih aktivnosti RAV-a.

Sledeći Dan dobavljača u Novom Sadu koji organizuje RAV-a za agrobiznis sektor biće održan tradicionalno na proleće. 

U međuvremenu, RAV podseća sve domaće proizvođače da na sajtu RAV-a mogu da se (besplatno) registruju u Bazu dobaljača, kao i da na stranici Javni pozivi i konkursi saznaju sve o raspoloživim domaćim i međunarodnim fondovima i programima koji kompanijama iz Vojvodine omogućavaju pristup finansijskoj i nefinansijskoj podršci.

Izvor: Agrosmart

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar