Dvanaest namirnica menjaju suplemente iz apoteke

Iako je svo povrće zdravo i ne treba odvajati nijedno od njih i zaista treba jesti sve, nekoliko vrsta povrća može se izdvojiti po svojim hranljivim sastojcima i zdravstvenim prednostima.

Svi već znate da povrće apsolutno mora da bude deo ishrane, pa bismo rekli (bar) svaki obrok. Pun je vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata i obavezan je u zdravoj ishrani, a može se pripremiti na mnogo načina.

S obzirom na raznovrsnost povrća koje nam je dostupno u različitim godišnjim dobima, moguće je prilagoditi ishranu vremenu u kojem se trenutno nalazite. Na primer, koristite ga za pripremu raznih salata, supa, sendviča, pa čak i pica sa povrćem koje mogu da ispadnu fantastične! Znamo i da je zelena salata okosnica svakog dobrog ručka, ali kao prilog se može pripremiti i drugo različito povrće.

Kad god je to moguće, u svoj obrok uključite zeleno povrće jer ono sadrži i vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, poput gvožđa, folne kiseline i magnezijuma. Osim toga, povrće je i izvor energije koja je svakom od nas potrebna za normalno funkcionisanje, i to svakodnevno – naravno u ograničenim i normalnim količinama.

Vredi napomenuti i činjenicu da je izuzetno važno kako se pojedino povrće priprema – predugim kuvanjem smanjujete njegovu nutritivnu vrednost, pa je važno da se kuva tačno onoliko koliko je namenjeno toj vrsti. Uvek pokušajte da se fokusirate na kupovinu sezonskog povrća, a ako je moguće i lokalnog. Kada sveže nema, možete posegnuti za zamrznutim jer ima i dobro očuvane hranljive materije.

Donosimo vam listu i morate je što pre uključiti u ishranu, ako već niste:

Spanać

Šargarepa

Brokoli

Beli luk

Kelj

Grašak

Blitva

Cvekla

Špargla

Crveni kupus

Slatki krompir

Karfiol

Izvor: B92

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime