„Mlečni put”, jedinstven prodajni sajam u Srbiji

U pitomom šumadijskom selu Gornja Gorevnica, deset kilometara severozapadno od Čačka, od 14. do 16. oktobra biće po prvi put održana manifestacija pod nazivom „Mlečni put”. Posvećena je mleku , koje je univerzalna hrana na svetu ali i mlečnim proizvodima.

Kažu da su na svetu najznačajnija dva napitka.Jedan je svakako voda koja život znači, drugi je mleko, koje je prvi hranjivi zalogaj u životu svakog od nas.Dobro je poznato da je majčino mleko i hrana i lek i prva vakcina koju je svako od nas primio na početku svog života.

Mleko je univerzalna hrana na svetu i nema čoveka na planeti koji ga nije okusio i koji ne zna njegov značaj bilo da je ljudskog ili životinjskog porekla. U pravu su oni koji kažu da je to jedina nit koja zauvek spaja ljudski i životinjski svet. I upravo zbog toga ovde u srcu Srbije podno Galiča i Jeljena u vremenima koja dolazi klanjaćemo se i slaviti upravo svemu ovome što smo naveli. Ali ne samo mleku već i dobro poznatom narodnom izrazu ,,belom mrsu“ koji je proizvod i sinonim za hranu nastalu na mlečnom putu ove čudesne i univerzalne tečnosti.

I nema ko među nama nije probao mladi ili stari kajmak, mladi ili stari sir, popio čašu jogurta ili kefira, zahvatio kašiku pavlake ili kiselog mleka, sladio se kačkavaljem, mocarelom ili paprikom napunjenom pavlakom. Ogroman je značaj onoga što nam je podarila Cvetulja sa raskošne livade, ili stado ovaca sa pešterske visoravni, veštine koje spravljaju vredne planinke sa Stare planine, Zlatibora ili ravne Semberije. Svi oni sabraće se po prvi put u ovom planinskom selu koje broji oko 1300 duša i gde će biti izloženo na stotinu vrsta sireva među kojima je i onaj najskuplji na svetu (magareći) koji košta 1000 evra. Ali pod krovom seoskog doma naći će se sirevi sa Stare planine, Pirotski kačkavalji, Vojvođanske mocarele, suvoborski rolovani kajmak. Sa Peštera iz najveće farme ovaca na ovim prostorima koja broji preko 2000 ovaca stiže ovčiji sir koji zri u drvenim čabrovima. Iz srpskog sibira dolazi punomasni kravlji a sa farme koza kod Smedereva kozji sir. Na desetine porodičnih mlekara sa Zlatibora, iz Bajine Bašte, Valjeva, Zrenjanina izložiće svoje proizvode na ovooj svojevrsnoj prodajnoj manifestaciji gde će te moći da napunite cegere najkvalitetnijim mlečnim proizvodima.

A program će izgledati ovako:

U petak, 14. oktobra uslediće otvaranje manifestacije ispred Doma u Gornjoj Gorevnici (16.00), gde se ovih dana montiraju tri jarbola na kojima su zastava Srbije, zastava grada Čačka i zastava manifestacije.

Uslediće pozdravna beseda zdravičara reč domaćina i slova gostiju. Zatim obilazak štandova sa proizvodima koji se retko i skoro nigde ne mogu naći zajedno na jednom mestu.

Za 17 časova zakazan je nastup KUD „Žele”, FRA i Abrašević (seniori i juniori) i onda koncert saksofonista „Zekutori” na velikoj pozornici koja se podiže ispred Doma kulture u selu (18.30), to su najpoznatiji saksofonisti u istoriji, otac, dva sina i unuk. Radi se o vrsnim muzičarima koji nastupaju sa najpoznatijim narodnim orkestrima širom Srbije, Borko Radivojević, Panorama bend i Jabučancem.

Za 19 časova istog dana zakazan je i koncert ,,zlatne violine Sabora violinista Srbije iz Pranjana. Nastupiće Branko Ristić, Saša Petrović, Igor Pejović i Tina Marjanović.

U 20 sati je koncert Radiše Uroševića

Za subotu, 15. oktobra u 11 zakazan je Stručni skup na temu mleka i mlečnih proizvoda, kojeg priprema profesor dr Ivan Glišić, u prostorijama Doma kulture.

U vremenu od 12 do 15 časova zakazano je predstavljanje proizvoda od mleka kada će svaji izlagač imati svojih 10 minuta vremena pred posetiocima i nacionalnim i lokalnim medijima da predstavi svoje proizvode.

U 16 sati bi svi koji vole crnke i plavuše trebali da pređu preko rečice u Dolinu dabrova (na revijalnu fudbalsku utakmicu ,,crnke protiv plavuša“ što je svojevrsna atrakcija!

U 18 časova na velikoj pozornici uslediće priznanja izlagačima ,,belog mrsa“ a zatim veliki koncert sjajnih narodnih umetnika, Zorice Brunclik i Miroljuba Aranđelovića Kemiša.

Za nedelju, 16. oktobra, predviđeni su prodajni sajam proizvoda i narodni sabor.

Izvor: GZS

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar