Zašto cena paradajza ne prati rast cena ostale hrane?

Prehrambeni proizvodi su svuda u svetu znatno poskupeli, i to posebno one namirnice bez kojih ne možemo, dok cena paradajza već neko vreme stagnira.

Šta više, u SAD je cena paradajza od početka ove godine čak i snižena za dva odsto dok je ostala hrana poskupela u proseku za sedam procenata. Kod nas u trenutku pisanja ovog teksta paradajz u prestoničkim radnjama može da se kupi za iznos od 120 do 180 dinara. Prošle godine u ovo vreme paradajz je na beogradskim pijacama koštao oko 200 dinara. Zašto inflacija ne pogađa ovo voće podjednako kao i ostale namirnice?

Objašnjenja je nekoliko, ali nijedno baš najbolje ne objašnjava ekonomsku logiku koja stoji iza stagniranja njegove cene.

U Srbiji je, kao što znamo, otkupna cena paradajza već godinama niska što znači da i cena u prodavnicama nema realno pokriće da raste. Međutim Kvarc, analizirajući američko tržište, piše da je generalno cena ovog voća u prodavnicama uvek veća nego ostalog salatnog povrća, tako da nema mnogo mesta za njen rast. Ukoliko bi paradajz mnogo poskupeo kupci bi verovatno prešli na neko drugo povrće, kažu njihovi stručnjaci.

Ipak, naše tržište se razlikuje od američkog pa bi ovaj trend stagniranja vrednosti paradajza kod nas mogao biti i prekinut, posebno zbog dugotrajne suše i ranog pojavljivanja stenica, kojima smo svedočili ove godine.

Izvor: Biznis&Finansije

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar