Na „Mlečnom putu” u Gornjoj Gorevnici slatko od belog luka i sir s tartufima

Manifestacija „Mlečni put” u čačanskom selu Gornja Gorevnica održaće se od 14. do 16. oktobra, gde će se predstaviti proizvođači belog mrsa, odnosno svega što se pravi na bazi mleka.

Za učešće se do sada prijavilo preko 20 izlagača, a neki će posetiocima pod krovom gorevničkog Doma, ponuditi na probu sireve kakve je do sada retko ko mogao da okusi.

Gosti će, tako na primer, imati priliku da probaju sir sa tartufima koji stiže sa Stare planine, Piroćanci će ponuditi duvan sir, sa Zlatara stiže lisnati a iz Zasavice će biti izložen sir od magarećeg mleka, a sa jugozapada Srbije moći će da se proba i kozija surutka.

Zanimljivo je da će se na otvaranju zvanice poslužiti slatkim od belog luka, kako kažu Gorevničani, radi uroka.

Naime, Prijepoljka Svetlana Divac, rođaka proslavljenog košarkaša predstaviće svoje neverovatne slatkiše, kao što su pomenuto slatko, zatim slatko od ljutih papričica i drugih biljaka specifičnog ukusa.

Predviđen je i bogat kulturno – umetnički program u kome će učestvovati sjajni muzičari sa naših prostora.

Inače, u toku je uređenje prostora u kome će se održati ova jedinstvena manifestacija, sređuje se izložbena sala, a sami meštani javili su se dobrovoljno da raščiste i urede zelene površine oko samog Doma.

Izvor: GZS

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar