KADA I KAKO DUNJE BRATI: Od vremena berbe zavisi kvalitet plodova

Dunja se bere kad su plodovi na određenom stepenu zrelosti koja se ne može uvek lako odrediti. Postoje dva stepena zrelosti – fiziološka ili botanička i potpuna ili konzumna zrelost. Kada je optimalno vreme berbe zavisi od namene plodova, da li će se koristite za konzumnu upotrebu ili za preradu, kaže Danko Petrović, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva. Vreme berbe direktno utiče na kvalitet plodova, pa i na zaradu voćara, ali je važno i na koji način se dunja bere. Nepravilna berba može da umanji rod naredne godine.

Piše: Biljana Nenković

Fiziološka ili botanička zrelost plodova dunje može se odrediti na više načina. Pri tome se najčešće uzima broj dana od punog cvetanja do prestanka rasta, odnosno, berbe. Za razvoj ploda potrebno je od 120 do 150 dana. Vranjska i leskovačka dunja se beru na 160 do 170 dana od vremena punog cvetanja. Na to da je vreme za berbu u fiziološkoj zrelosti ukazuju dva sigurna indikatora: plodovi se lako odvajaju od grana, žuti su i malje se teže skidaju s pokožice.

Refraktometar određuje sadržaj šećera

Ukoliko se malje teško odvajaju, plod je samo fiziološki zreo, bez obzira na to što ima karakterističnu žutu boju. Pazite da je ne berete pre ovog stepena, jer je kvalitet slabiji, a plodovi ne mogu dugo da se čuvaju. Ova dunja biće spremna za konzum tek mesec-dva posle berbe – dodaje Petrović

Plodovi dunje, namenjeni preradi, beru se u konzumno-tehnološkoj zrelosti. Potpuno, odnosno tehnološki su zreli kada dobiju najbolji ukus i miris, kao i svojstvenu boju pokožice, koja je karakteristična za određenu sortu. To kod, na primer, leskovačke dunje, znači da je pokožica ploda limunastožuta, meso je sitnozrno, kiselo-slatkog ukusa, fine arome.

Kako bi se još pouzdanije utvrdila ta zrelost, najčešće se koristi optičko-merni instrument, refraktometar. Ovaj uređaj služi za određivanje sadržaja šećera u voću ili grožđu, a može se koristiti praktično za sve vrste voća. Sadržaj šećera prikazuje se u BRIX jedinicama. Jedan brix jednak je 1 procentru šećera. Ovim merenjem proizvođač je siguran da će finalni proizvod biti visokog kvaliteta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18