Završena Karlovačka berba grožđa

U Sremskim Karlovcima sinoć je završena Karlovačka berba grožđa. Grožđebal je i ovaj put okupio vinare, vinogradare i izlagače proizvoda domaće radinosti.

Nakon dvogodišnje pauze, tradicionalni Grožđebal okupio je ljubitelje vina i one koji ga iz ljubavi proizvode. Uz dugu vinsku tradiciju, veća je i odgovornost, a karlovački vinari i ovde godine opravdali su očekivanja.

Grožđebal je ove godine posebno zanimljiv bio najmlađim sugrađanima. Pored bogatog scenskog programa, mališani su mogli da se oprobaju i u ulozi umetnika.

„Crtali su, igrali društvene igre, pravili tematske makete… Mogli su da uživaju u predstavama na glavnoj bini… a takođe smo imali i karneval štulaša, žonglera i živih satova što je najmlađim učesnicima bilo najzanimljivije.“

U prethodna tri dana, na tezgama su svoje proizvode ponudili vinari, vinogradari i izlagači proizvoda domaće radinosti. Poznata je izreka da je u vinu istina, a jedna od poruka ovogodišnjeg Grožđebala je da se vino ne pije, već da se u vinu uživa.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar