Jabuke u Titelu dobro rodile

U toku je berba jabuka, za nas značajnog izvoznog voća. Na većini plantaža zbog prolećnog mraza i vrelog leta – stručnjaci očekuju rod do 25 odsto manji nego prošle godine. Iako je izvoz krenuo, usledio je mali zastoj, jer su cene pale – budući da se u Evropi očekuje značajan rod.

Berba jabuka se obavlja i na plantaži u Titelu, koja se prostire na površini od dvestapedeset hektara, zbog kompletno primenjene savremene tehnologije.

– Zahvaljujući tome što imamo anti frost sistem u nedostatku padavina morali smo da dajemo veštačku kišu ili da nadoknadimo nedostatak vlage kroz rasprskivače koje ovaj voćnjak ima – objašnjava Uroš Novaković, direktor voćnjaka „Ćirić Agro MĐŽ“ u Titelu.

Jabuke se uglavnom beru ručno i svakodnevno im je potrebno oko 500 berača. Do njih je sve teže doći bez obzira na to što je dnevnica dobra.

Dimitrije Čavić, poslovođa „Ćirić Agro MĐŽ“ Titel kaže kako su 80 odsto berača naši, a morali su uvesti čak i Nepalce, jer fali radne snage. Osamdeset posto se bere ručno a dvadeset posto mašinski.

Najveći deo jabuka sa ove plantaže završi na inostranom tržištu. Kažu naša jabuka može cenovno da se nosi s konkurencijom samo treba obratiti dodantu pažnju na kvalitet voća i pakovanja.

– Očekujemo negde oko osamnaest do devetnaest hiljada tona jabuke, što se tiče same prodaje, počela sredinom avgusta meseca sa prvim izvozom i mi od prilike se nadamo da ćemo od osamdeset do devedeset posto naše jabuke da izvezemo dok će ostalih deset do petnaest posto ostati na domaćem tržištu – dodaje Gojko Zagorac, komercijalni direktor „Ćirić Agro MĐŽ“ Titel.

Trenutno najviše izvozimo za tržište Bliskog istoka, izvozimo za Indiju i neka tržišta dalekog istoka. U ovoj kompaniji ističu da je poseban problem visoka cena energenata, cena prevoza je sa 3.000 evra po šleperu otišla na 11 do 12.000 evra što izuzetno opterećuje troškove proizvodnje, što automatsi utiče i na cene jabuka.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar