Jesen stiže, dunjo moja

Manifestacija poetično naziva „Jesen ide dunjo moja, kukuruzi već su zreli” održava se danas po 14. put, i to nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa. Stoga organizatori obećavaju bogat i zabavan program namenjen za sve uzraste.

Kako je objasnila potpredsednica Mesne zajednice Jazak Branislava Mladenović manifastacija, koja je kulturnog ali i privrednog karaktera, svake godine okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca, koji će danas moći da uživaju u proizvodima od dunje, bogatom kulturno-umetničkom programu, defileu fijakera, izložbi slika, dečjoj pijaci i naravno pobedničkom paprikašu…

– Za učešće na takmičenju u kuvanju paprikaša, koje će biti organizovano u centru sela, za sada se prijavilo šest takmičara, ali očekujemo da će se taj broj duplirati, jer meštani obično čekaju poslednji trenutak za prijavu – pojasnila je Branislava Mladenović napomenuvši da je proglašenje pobednika predviđeno oko 16 časova. – Posetioci će imati priliku da se provozaju fijakerima po selu, da pazare na „Dečjoj pijaci” kada će mališani izložiti domaće kolače, rukotvorine i suvenire koje su izradili sa učiteljicama. Među gostima, a posebno mališanima popularan je „Ples sa dunjom”. Takmičari imaju zadatak da pokažu koliko dugo mogu sa plesnim partneriom čelima da drže dunju.

Biće priređena i izložba u galeriji Doma kulture. Na postavci će se naći slike, kao i fotografije, koje su nastale tokom likovnih kolonija u predhodnom periodu. U okviru kulturno umetničkog programa, u centru sela, nastupiće nekoliko kulturno umetničkih društava i pesnici.

Kako je kazala Branislava Mladenović manifestacija „Jesen ide dunjo moja, kukuruzi već su zreli” u značajnoj meri podstiče razvoj seoskog turizma, pomaže malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode, ali i čini da Irig i Jazak, koji je čuven po o najkvalitetnijoj vodi u ovom delu Evrope, bude prepoznat i po dunji, kao svom brendu.

Izvor: Dnevnik

Foto: Opština Irig

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18