Pećinačka šećerana će preraditi 300.000 tona repe

Početak ovogodišnje kampanje prerade šećerne repe u pogonu Fabrike šećera „Sunoko“ u Pećincima, simbolično je označen paljenjem krečne peći. Ova šećerana prerađuje repu sa teritorije celog Srema, a ove godine se očekuje da će biti prerađeno oko 300.000 tona šećerne repe.

Šećerana je jedan od značajnijih prerađivačkih kapaciteta na teritoriji pećinačke opštine, rekao je predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić izrazivši i nadu da će se šećerna repa kao poljoprivredna kultura u narednim godinama u većoj meri vratiti na naša polja i da će se, kako je rekao, ponovo vratiti na mesto jedne od najprofitabilnijih kultura za naše poljoprivrednike.

– Ovo je 43. kampanja u našem proizvodnom centru, a krenula je kasnije u odnosu na prethodne godine, ali suša koju smo imali u letnjem periodu je produžila vegetaciju repe, tako da smo čekali da repa bude tehnološki zrela – pojasnio je Branislav Bogdanović, tehnički direktor proizvodnog centra Pećinci. – Ni sada se ne možemo pohvaliti velikom digestijom, ali ne možemo više da čekamo. Očekujemo da ove godine preradimo oko 300.000 tona šećerne repe, što je nešto manje nego prošle godine, ali s obzirom na to kakva je ove godine situacija sa poljoprivrednim kulturama mi smo zadovoljni.

Sirovinski direktor Miodrag Pavlović, izneo je podatak da je prošle godine prosek padavina u Sremu tokom jula bio 100 litara pa kvadratnom metru, dok je ove godine bilo jedva 10 litara u istom periodu. Ipak, u odnosu na ostale poljoprivredne kulture, šećerna repa je pretrpela najmanju štetu.

– Ne zovu je džabe kraljicom polja. Kad god kiša padne, od trenutka kada je stavimo u zemlju, pa dok je ne izvadimo, njoj odgovara – rekao je Pavlović.

On je dodao da će očekivanih 300.000 tona biće prerađeno za oko dva meseca kampanje, a šećerana je već objavila uslove za setvu šećerne repe naredne godine.

– Uslovi su vrlo stimulativni i proizvođači već pozitivno reaguju na njih, tako da mi očekujemo da će u narednim godinama površine pod šećernom repom biti znatno povećane. Cena po toni za narednu godinu je 52 evra, a odmah po potpisivanju ugovora proizvođaču isplaćujemo 500 evra avansnog i beskamatnog finansiranja po hektaru ugovorene površine. Po zapisniku u maju još 500 evra, kada vidimo koje su površine ostale pod šećernom repom, a svi repromaterijali – semena, pesticidi, đubriva, mogu se kod nas preuzeti na zaduženje pod vrlo povoljnim uslovima. Prema našim proizvođačima smo otvoreni i za sve vrste pomoći oko kupovine mehanizacije ili zemljišta i mogu nam se slobodno obratiti. To su vrlo atraktivni uslovi. Uzeli smo u obzir i porast cene žitarica i uljarica i izašli smo sa uslovima koji nikada nisu bili ovako povoljni za šećernu repu – istakao je Pavlović.

U pećinačkoj opštini je ove godine repom zasejano 150 hektara, a u šećerani očekuju da će površine u narednoj godini biti u najmanju ruku udvostručene.

Izvor: Dnevnik

Foto: Opština Pećinci

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime