Smrdibube štetočine u poljoprivredi

Ima ih svuda: i u baštama, i na voću i povrću, u kućama i stanovima. Napadaju zreo paradajz i papriku, ima ih na kruškama i jabukama, mladim tikvicama, ali i na opranom vešu. Osim što haotično lete, prave štetu na jesenjim plodovima.

– Smrdibube na ovim prostorima oduvek žive, ali sada imamo i dve invazivne vrste – mramorasta azijska i etiopska. One su kod nas došle pre petnaestak godina, nemaju prirodnih neprijatelja i šire se nekontrolisano – objašnjava Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta.

Krajem jeseni ih više primećujemo jer ne vole zimu i pokušavaju da se sklone u tople domove.

Iako nisu opasne po ljude, smrdibube su štetočine u poljoprivredi, pa se tako u evropskim zemljama šteta meri u stotinama miliona evra.

Zbog toga su u mnogim evropskim zemljama počeli da uvoze njihove prirodne neprijatelje, pa su tako u Italiji već rašireni neki paraziti koji napadaju njihova legla. Njima će biti potrebno duže vreme da se rašire i do nas.

Sličan primer je sa puževima golaćima koji su ovde oduvek živeli i predstavljali sezonsku napast i štetočinu, ali je pre 20 godina u Srbiju stiglo nekoliko invazivnih vrsta, poput velikog crvenog golaća sa Iberijskog poluostrva.

Izvor: RTS

Foto: Wikipedia.org

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar