Kikinda dogodine dobija čistu i kvalitetnu vodu za piće

– Uradićemo sve da ovaj projekat koji se tiče prečišćavanja, pa i proizvodnje vode bude zaokružen i doveden do kraja, kako bi sledeći oktobar građani Kikinde dobili kvalitetnu pijaću vodu – izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon obilaska radova na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode za piće u Kikindi, objavilo je Ministarstvo.

– U narednih godinu dana obezbedićemo pijaću i čistu vodu, koja je po najvišim standardima Evropske unije i Republike Srbije za sve naše građane u Kikindi. Mi moramo da rešimo višedecenijski problem grada Kikinde, jer ova sirova voda je kompleksna zbog velikog prisustva arsena i bora i ako ne obezbedimo našim građanima u Kikindi kvalitetnu vodu, možemo da izgubimo jedan zamajac koji svaka lokalna samouprava ima kada je reč o investicijama i razvoju – istakao je Momirović.

Ministar je dodao da je iz tehnološkog ugla ovo jako složen projekat i da su iz tog razloga uključeni najrenomiraniji stručnjaci iz Savezne Republike Nemačke.

– Mi smo u Vladi doneli odluku da kada je ovaj projekat u pitanju maksimalno ubrzamo njegovu realizaciju, kako ni u jednom segmentu ovaj projekat ne bi bio doveden u pitanje – zaključio je Momirović.

Obilasku radova na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode za piće prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, koji je tom prilikom potvrdio da se radovi odvijaju dobrom dinamikom. Dodao je da je siguran da će zajedničkim radom pod budnom kontrolom resornog ministarstva i Vlade Republike Srbije, građani Kikinde dobiti kvalitetnu pijaću vodu u narednih godinu dana.

Izgradnja samog postrojenja i radovi većeg obima su počeli tokom marta 2022. godine. Ugovorena vrednost investicije iznosi 10, 2 miliona evra, od čega je 6 miliona evra subvencionisani zajam nemačke razvojne banke KFV, dok je ostatak od 4,2 miliona evra obezbedila Vlada Republike Srbije iz budžetskih sredstava.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar