Насловна РАЗНО Gurmanluci za hrabre

Gurmanluci za hrabre

359

Gurmani, oni koji vole neobične ukuse, spojeve slatkog i snanog, slatkog i ljutog uživali bi u proizvodima Aleksandra Božovića i njegovih „Dimljenih začina“. Sve što ste mislili da je nespojivo on je spojio. Ovaj domišljati proizvođač iz Ljubovije stavio je kobasicu u med i dobio savršenstvo ukusa, koje će vas na samom početku začuditi, a zatim ćete tražiti još. Tu je i ljuti med sa drugom najljućom paprikom na svetu koji može služiti kao preliv za meso, ali samo za one najhrabrije.

– Paprika ljuta je od mojih prijatelja između Niša i Leskovca, a morugu škorpion koja je u medu uzgaja moj prijatelj iz Kragujevca. Jedna moruga ide na 100 grama meda i odlično je za preliv za roštilj, pečena krilca, naravno za one koji vole toliko ljuto – na drugoj strani tezge još neobičniji spojevi. Kobasice, suve, dimljene, vrpolje se u teglama meda.

– U pitanju je svinjska kobasica, dimljena, sa orasima u medu i rumu. Malo je neobična kombinacija, bude slatko i ima šmek alhohola. U drugoj tegli je ljuta kobasica sa morugo škorpion paprikom drugom najljućom na svetu u ljutom medu za koji se pravi poseban sos da bi se oljutio – sve ljuće od ljuće a sve primamljivo na izgled. I sve je naravno domaće, bez aditiva, zdravo .

– Kobasica je iz naše proizvodnje. Ide šesto grama kobasice i oko pola kilograma meda. Tu je i pašteta od slanine sa pršutom. To je ona bela slanina dobro suva i pršuta i to u odnosu 70 posto je slanina a 30 posto pršuta, ostalo su začini. Od začina koristimo biber, so, beli luk, dimljenu paprika i da bi bila ljuta ide kajenska ljuta paprika – sve ljuto i sve gurmanluci, opet samo za one koji vole da eksperimentišu. Ukusi, bar onoga što smo smeli da probamo, moramo priznati da su savršeni.

Tekst i foto: Zorica Dragojević