Slavski kolač u slici i reči

Danas je Sveta Petka, a Ljubica Tomić veče uoči praznika proslave najveće srpske svetiteljke pravi slavski kolač po receptu svoje bake iz Pričevića. Kolač je jednostavan, ukrašen samo pečatom IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje).

Komad kvasca rastopi se u 2dcl mlakog mleka sa kašičicom šećera. Kad krene, doda se još 3dcl mlake vode i 1dcl ulja, pa umesi mekano testo. Ostavi se da udvostruči veličinu. Kad naraste, premesi se, stavi u kalup obložen pek pepirom ili podmašćen, odozgo premaže žumancetom i postave se pečati. Peče se na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata, dok odozgo ne porumeni.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime