Zrenjanin: Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi od 25. do 28. oktobra

U zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ od 25. do 28. oktobra održaće se Peti simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi. Reč je o naučno – stručnom skupu čiji cilj je da istakne i ukaže na značaj piva, pivarstva iz različitih uglova, kao i da objedini sirovinu, tehnologiju proizvodnje i opremu iz oblasti pivskog sektora.

-Simpozijum je manifestacija koja je sastavni deo programa Dana piva, datumski izmeštena iz razloga što učesnici, autori, profesori sa raznih Univerziteta nisu u mogućnosti da se okupe u avgustu, kada se Dani piva i dešavaju. Ove godine Simpozijum će trajati dan duže jer je prijavljeno mnogo radova. Do sada je prihvaćeno 45 radova stručnjaka iz Srbije, zemalja iz regiona, ali i Slovačke, Češke, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Kine – rekao je na konferenciji za novinare Vlado Dašić, sekretar Organizacionog odbora Simpozijuma.

Glavni organizator ovogodišnjeg Simpozijuma o pivu je Institut za ratarstvo i povrtarstvo jer je jedan od njegovih strateških ciljeva upravo rad na oplemenjivanju pivskog ječma i hmelja.

Naučni radnici Instituta prezentovaće radove iz oblasti oplemenjivanja i gajenja pivarskog ječma i hmelja. 

-Turistička organizacija Zrenjanina već 5 godina aktivno učestvuje u organizaciji i realizaciji ove manifestacije. Simpozijum je deo manifestacije Dani piva, njen logičan sled. Ovim skupom Dani piva se šire u stručnom i naučnom pravcu, tako da dodatno dobijaju na značaju. Veoma smo počastvovani što ćemo biti domaćini eminentnim stručnjacima iz oblasti pivarstva iz celog sveta. Potrudićemo se da im naš grad pokažemo u najlepšem mogućem svetlu, rekla je Sanja Petrović, direktorka TO Zrenjanin.

Tekst: J. B.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime